Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i UNDP-ov projekt PARCS su u Parku prirode Medvednica predstavili novu mobilnu aplikaciju Parkovi Hrvatske. Riječ je o službenom mobilnom vodiču kroz 8 nacionalnih i 11 parkova prirode, koji korisnicima i posjetiteljima omogućava lakše snalaženje u parkovima te pruža poboljšan doživljaj posjeta.

Aplikacija Parkovi Hrvatske povezana je i u potpunosti integrirana s web portalom Parkovi Hrvatske pokrenutim prošle godine, a sav sadržaj za nju pripremili su stručni djelatnici parkova. Aplikacija tako korisnicima omogućava individualno planiranje posjeta bilo kojem od 19 hrvatskih parkova te kupnju ulaznica putem webshopa, a tijekom boravka u parku korisnici mogu pomoću nje proučiti brojne zanimljive lokacije, dobiti niz korisnih informacija ili jednostavno pogledati kojim smjerom žele krenuti dalje.

„Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske prva je aplikacija u Hrvatskoj koja koristi bluetooth tehnologiju na otvorenim prostorima. Aplikacija putem gotovo 400 beacon prijenosnika posjetiteljima omogućava unaprijeđen doživljaj boravka u parkovima jer ih obavještava kad se nađu u blizini neke zanimljive lokacije ili atrakcije, bilo da je riječ o prirodnim i kulturnim znamenitostima, aktivnostima ili rutama dostupnima u svakom pojedinom parku“, izjavila je voditeljica UNDP-ovog projekta PARCS Valentina Futač.

Aplikacija uključuje interaktivnu kartu svih parkova s 1.172 ucrtane staze i lokacije te donosi zanimljive činjenice i dodatne multimedijske sadržaje za 283 atrakcije i 889 aktivnosti u parkovima, a pored toga dostupna je i u izvanmrežnom (offline) načinu rada. Dodatno, aplikacija omogućava podjelu doživljaja s ostalim korisnicima te predstavlja samo jedno od brojnih ulaganja u unapređenje posjetiteljske infrastrukture i kvalitete doživljaja u hrvatskim parkovima.

Među parkovima koji su prijavili projekte za mjeru 6c2 – Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. nalazi se i Park prirode Medvednica, u kojem se planira uređenje modernog centra za posjetitelje na Medvedgradu, a koji će udahnuti novi život ovom srednjovjekovnom gradu u planini.

Prema riječima ravnateljice JU Park prirode Medvednica Snježane Malić Limari, posjetiteljski centar će unaprijediti ponudu parka kojem gravitira gotovo četvrtina stanovništva Hrvatske i koji građanima grada Zagreba, kao i turistima, pruža idealne uvjete za rekreaciju i sport, uz kontinuiranu edukaciju o zaštiti prirode.

Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske dostupna je besplatno korisnicima pametnih telefona i tableta s operacijskim sustavima iOS i Android, na hrvatskom i engleskom jeziku

Podijeli:

 

Vezane objave