Prva pandemijska 2020. godina u telekomunikacijama i umrežavanju bila je prekretnica za širokopojasnu infrastrukturu. Naime telekom operateri suočili su se s rastom širokopojasnog prometa za oko 50%. U ranim danima lockdowna širom svijeta, operateri su izvijestili o nevjerojatnim porastima od 125% u rastu podatkovnog prometa, nakon čega su uslijedili dodavanje novih kapaciteta te softverska prilagođavanja na mrežnim platformama.

Europa značajno zaostaje u FTTH konekcijama u usporedbi s drugim regijama u svijetu, najviše takvih konekcija je u Aziji

S postupnim kontroliranjem pandemije cijepljenjem te posljedično povratkom dijela djelatnika u urede nema povratka na predpandemijske protoke prometa nego, prema Dell’Oro Group, nastavlja se nadogradnja FTTH (Fiber To The Home) usluga, globalno FTTH pretplatnici će rasti. Najveći rast očekuje se u Europi, Sjevernoj Americi te srednjoj i Latinskoj Americi (CALA), regijama gdje je penetracija optičkih vlakana u dosta zemalja ispod 50%.

globalni rast prihoda od FTTH konekcija

Rast optičke infrastrukture u 2020. godini, odnosno potrošnja na PON (passive optical network) opremu bio je 8%, u 2021. godini rast će biti, prema aktualnim pokazateljima, biti još veći, uključujući tehnologija – od 1G EPON (Ethernet Passive Optical Network) i 2,5G GPON do XG-PON i XGS-PON. Iako je jasan trend među telekom operaterima da svoje optičke usluge planiraju korištenjem 10G tehnologije, još uvijek je veliki broj operatera koji će se i slijedećih godina oslanjati na 2,5G GPON za svoje optičke mreže.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

penetracija FTTH konekcija u europskim zemljama

Europski plan do 2026.

Vijeće Europe je na FTTH Conference Europe objavilo svoje procjene izgradnje FTTH infrastrukture od za 2021. do 2026. godine, zajedno s procjenom implementacije optičkih vlakana u ruralnim područjima. Planirano je do 2026. godine u Europi (EU27+Velika Britanija) povezivanje 197 milijuna domova na FTTH  u usporedbi sa 118 milijuna 2021. godine. Očekuje se kako će najveći rast FTTH priključaka biti u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Italiji.

U izvješću Vijeća Europe procjenjuje se da će broj FTTH pretplatnika 2026. godine dosegnuti 135 milijuna za EU27 + Veliku Britaniju, odnosno 197 milijuna za zemlje EU39 (27 članica EU + Velika Britanija, Bjelorusija, Kazahstan, Rusija i Ukrajina, te Island, Izrael, sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska i Turska). Procjene pokazuju da će 2026. stopa preuzimanja FTTH/B za EU27 + Veliku Britaniju biti nešto viša (68,7%) nego za EU39 (65,3%).

pretplatnici s FTTH konekcijama u europskim zemljama

Ruralna područja

Kada su u pitanju ruralna područja u Europi analiza pokazuje da dostupnost FTTH-a zaostaje za urbanim područjima jer je pokrivenost tek 22%. ukupna pokrivenost u EU27 + Velika Britanija je 45%, u urbanim područjima dvije trećine stanovništva ima pristup optici. Izgradnja optičke infrastrukture u ruralnim područjima zemalja EU neujednačena je, Španjolska je lider s 60,5% pokrivenosti, Njemačka ima pokrivenost od tek 9,8%.

planirana odnosno očekivana penetracija FTTH konekcija u europskim zemljama do 2026. godine

Podijeli:

 

 

Vezane objave