Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci. Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju koriste najmanje do novog datuma prelaska, koji neće biti prije kraja studenoga ili početka prosinca 2020. O točnom novom datumu prelaska javnost će biti pravovremeno informirana, a Vijeće Hakoma će u međuvremenu donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima.

Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u sada je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa.

U Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak sa DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2).

Podijeli:

 

Vezane objave