Juniper Research je rangirao pametne gradove na ljestvici pametnih gradova nakon opsežnog istraživanja gradova diljem svijeta kako je objavljeno u najnovijem istraživanju, Smart Gradovi: ključne tehnologije, utjecaj na okoliš i tržišne prognoze 2022.-2026. Šangaj rangirao kao pametni grad broj jedan u svijetu za 2022. godinu zahvaljujući vodećoj svjetskoj platformi podataka o građanima.
Top 5 pametnih gradova su:

  • Šangaj
  • Seul
  • Barcelona
  • Peking
  • New York
očekivana potrošnja za pametne gradove po regijama u svijetu

Rangiranje 50 svjetskih gradova temelji se na evaluaciji mnogih različitih aspekata pametnih gradova, koji pokrivaju promet i infrastrukturu, energiju i rasvjetu, upravljanje gradom i tehnologiju te urbanu povezanost.
Istraživanje posebno hvali šangajski Citizen Cloud kao mjesto na jednom mjestu za više od 1.000 različitih usluga za stanovnike grada. Zahvaljujući njihovoj brzoj implementaciji platformi za upravljanje podacima, učinkovito, digitalizirano upravljanje komunalnim i javnim uslugama postalo je uobičajeno u mnogim gradovima diljem Azije; omogućujući im da napreduju na ljestvici Juniper Researcha.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prilika od 70 milijardi dolara

Istraživanje Juniper Reasearcha je pokazalo da će inicijative pametnih gradova generirati gotovo 70 milijardi američkih dolara godišnje potrošnje do 2026.; u odnosu na 35 milijardi dolara u 2021. godini. Velik dio potrošnje će se usmjeriti na inicijative pametne mreže, koje će uštedjeti preko 1.000 TWh električne energije 2026. godine; što je ekvivalentno više od 5 godina sadašnje potrošnje energije u Londonu.

Mnoga područja razvoja pametnih gradova još su u ranoj fazi, osobito izvan vodećih gradova, tako da početna uvođenja još uvijek čine velik dio tržišta. Juniper Research napominje da to znači da će uštede ostvarene zahvaljujući tehnologijama pametnih gradova ostati visoke. Očekuje se da će samo ušteda energije doseći 96 milijardi dolara u 2026. godini, što će njihovu primjenu učiniti vrlo isplativom u većini slučajeva.

Podijeli:

 

 

Vezane objave