Novo izvješće Strategy Analytics’s User Experience Strategies (UXS) pod nazivom Mogu li pametne površine stvoriti pametnije odnose čovjeka i strojeva (Human-Machine Interface HMI)? Napredak i slučajevi uporabe (Can smart surfaces create smarter HMIs? Advances & use cases) bavi se mogućnostima i dostignućima tzv. pametnih površina i materijala koji će imati, kako se vjeruje, najveći utjecaj na buduće slučajeve uporabe komunikacijskih osobnih uređaja, uređaja za pametne kuće, automobilsku industriju. Izvješće analizira i kako će se ta tehnologija nastaviti razvijati.Pametne površine i materijali sastavni su dijelovi pametnih zgrada, pametnog prijevoza i pametnih gradova. Integriranjem tehnologije izravno u svakodnevne predmete, poput zidova, odjeće i vozila, okruženje u kojem potrošači djeluju postat će inherentno inteligentno. Iako primjene pametne tehnologije mogu biti dalekosežne, istraživanja su za sada najviše usmjerena na pametni prijevoz, građevinarstvo i zdravstvo.

Diane O’Neill, direktorica UXIP -a i autorica izvješća

“Pametne površine i materijali imaju mogućnost prikupljanja podataka iz ugrađenih senzora koji se mogu koristiti za unos u sustave umjetne inteligencije (artificial intelligence AI), podržati modele velikih podataka (big data BD) i unaprijediti strojno učenje (machine learning ML). Istraživanja su usmjerena u pravcu automatizacija koje pridonose ugodnijem življenju  te stvaraju prostor učinkovitijim, sigurnijim i održivim mjestom za život. Dakle, u gotovo svakoj aplikaciji, svrha pametne površine ili tekstila je uštedjeti prostor, uštedjeti troškove ili pojednostaviti proces. Upotreba pametnih površina kao zamjena glomaznim dodacima otvorili su nove mogućnosti i mnoge mogućnosti uporabe, poput omogućavanja naprednog HMI-a, generiranja energije i omogućavanja infrastrukture za nove tehnologije kao što su 5G, AI, cloud i rubno računanje (edge computing)“, rekla je direktorica UXIP -a i autorica izvješća Diane O’Neill.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kao ključnu značajku pametnih površina istaknula je da one mogu unaprijediti korisničko iskustvo (User Experience UX), na primjer poboljšati estetiku prostora, povećati učinkovitost rada, ublažiti buku, poboljšati privatnost…

Usto, pametne površine također mogu unaprijediti sigurnost putem senzora dodira.

Preteče tehnologije pametnih površina su nosivi uređaji i ekrani osjetljivi na dodir, a posebno način na koji korisnici stupaju u interakciju s tim uređajima. Inovacije u vezi s ovim konceptima rezultirale su popularnošću uređaja sa specifičnim HMI-jem, što se uklapa u prihvaćanje i širenje budućih inovativnijih tehnologija pametnih površina”, smatra direktorica UXS -a Lisa Cooper. (foto Strategy Analytics)

Podijeli:

 

 

Vezane objave