Prema istraživanju Counterpointovog Global Automotive NAD Module and Chipset Tracker globalne isporuke automobilskim modema i čipova porasle su za samo 3% na godišnjoj razini u prvoj polovici 2022. godine (H1 2022). Prema podacima Counterpoint Reasearcha rast prodaje povezanih automobila premašio je rast klasičnih (neumreženih) automobila prvi put u prvoj polovici 2022. godine. Naime, prijelomnica je uslijedila jer veliki proizvođači poput Volkswagena, Toyote i Stellantisa nude povezivost za svoje automobile za masovno tržište dok je ranije ugrađena povezivost prevladavala u luksuznim modelima automobila.

globalni tržišni udjeli modema za umrežene automobile

Pad u Kini 7%

Kina je najveće tržište električnih vozila i s najviše startup proizvođača, kao što su, na primjer, NIO, Xpeng Motor i Seres, koji nude infotainment sustave s velikim zaslonima i pametnim rješenjima za kokpit s mnoštvom značajki, te ADAS-om koji zahtijeva ugrađenu povezanost. No, tijekom prve polovine 2022. godine isporuke modula za povezivanje automobila u Kini pale su za gotovo 7% na godišnjoj razini zbog spore proizvodnje automobila uzrokovane prekidom opskrbih lanaca i ograničenjima vezanim uz pandemije covid-19.

Europski pad veći od 10%

Proizvođači automobila diljem Europe pokušavaju ostvariti značajne prihode od softverskih usluga u automobilu putem pretplata. Za to sada nude ugrađenu povezivost, čak i u nižim opremama vozila. Ruska agresija na Ukrajinu spriječila je oporavak europskog automobilskog tržišta od pandemijske krize. Isporuke automobilskih modema u Europi pale su za više od 10% na godišnjoj razini jer je proizvodnja automobila u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama trpjela nedostatke dijelova zbog agresije na Ukrajinu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Rast u Sjevernoj Americi 27%

Sjeverna Amerika koja je izbjegla negativne posljedice zbog pandemije kao što su poremećeni lanci opskrbe i prekidi poslovanja i geopolitičke posljedice agresije na Ukrajinu ostvarili su u H1 2022 povećanje isporuke automobilskih modema za 27% na godišnjoj razini.

Lideri za modeme Rolling Wireless i LG

Zbog testova kvalitete, sukladnosti i certifikata za što je potrebna posebna stručnost specijalizirani proizvođači automobilskih modema kao što su Rolling Wireless i LG vodeći su na globalnom tržištu. Quectel, inače globalni lider u proizvodnji IoT modema, je treći globalni proizvođač automobilskih modema zahvaljujući dobrim rezultatima na domaćem kineskom tržištu.  Quectel dobio certifikat za prodaju automobilskih modema od sjevernoameričkih i europskih telekom operatera čime snažno konkuriraju velikim specijaliziranim proizvođačima kao što su Rolling Wireless, LG, Continental i Harman.

Qualcomm je neprikosnoveni globalni lider u proizvodnji čipova za automobilsku industriju s 80 posto tržišnog udjela

Qualcom lider automobilskih čipova

U isporuci čipova za automobilsku industriju neprikosnoveni globalni lider je

Qualcomm s više od 80% tržišnog udjela. Snažan portfelj proizvoda i partnerstva s glavnim dobavljačima i proizvođačima automobila pomažu Qualcommu u takvom tržišnom udjelu. Qualcomm sada nudi cjelovita rješenja za automobilsku digitalnu transformaciju počevši od hardvera i šireći se na usluge u računalnom oblaku (cloud computing) uz Snapdragon digitalnu infrastrukturu za auto industriju. Takvo objedinjeno rješenje pomaže proizvođačima automobila skratiti vrijeme proizvodnje a time im povećava konkurentnost.

Kako automobilski sektor postupno usvaja 5G povezivost, očekuje se da će MediaTek i Samsung, koji su prvo usvojili 5G tehnologiju još prošle godine, povećati svoj tržišni udio u 5G povezivosti automobila.

Više 5G-a i rast od 11%

Očekuje se da će isporuke modula za povezivanje automobila rasti godišnje za oko 11% u prosjeku kako bi dosegnule 97 milijuna isporučenih jedinica do 2030. godine. Potražnja za 5G modulima raste i očekuje se da oko polovice povezanih automobili koji budu proizvedeni 2027. godine budu s 5G povezivosti. Evolucija centralizirane arhitekture s digitalnim kokpitom, autonomnim mogućnostima (ADAS L3+) i elektrifikacijom potaknut će rast 5G tehnologije.

Predviđa se da će tržište automobilskih modula za povezivanje do 2030. dosegnuti 5 milijardi američkih dolara.

Podijeli:

 

 

Vezane objave