Rastuća inflaciju, ruska agresija na Ukrajinu, strogi lockdowni u Kini zbog pandemije covid-19 i problemi u lancima opskrbe razlog su što 4 od 14 najvećih poluvodičkih tvrtki (Intel, Qualcomm, Nvidia i Texas Instruments) očekuju niže prihode u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, procjena je analitičke tvrtke Semiconductor Intelligence LLS. Sve četiri najveće tvrtke su kao najveći problem navele lockdowne zbog pandemije u Kini. Kina je u travnju u svibnju potpuno zatvorila nekoliko svojih velikih gradova uključujući Šangaj i Peking zbog rasta broja zaraženih virusom SARS CoV-2. Potpuna blokiranja prestala su 1. lipnja, ali od tada su ponovno uvedena privremena ograničavanja kretanja radi suzbijanja novih slučajeva covida-19. Te blokade umnogome su utjecale na proizvodnju u Kini ali i na isporuke roba preko pomorskih luka.

proizvođači memorije u boljoj su poziciji od ostalih proizvođača poluvodiča

Rast automobilskih poluvodiča

Povećanje isporuka poluvodiča od 3 do 7 posto očekuje se u drugom tromjesečju ove godine u tvrtkama koje proizvode za automobilsku industriju kao što su Infineon Technologies, STMicroelectronics i NXP Semiconductors. AMD-ov prihod u prvom tromjesečju 2022. godine porastao je za 22% u odnosu na 4. tromjesečje 2021. godine uglavnom zbog akvizicije Xilinxa koja je dovršena sredinom tromjesečja. Izgledi za rast u drugom tromjesečju 2022. su 10% kada se uključi i prihod Xilinxa. Bez Xilinxa, AMD-ov prihod porastao je 10,4% u prvom tromjesečju i očekuje se da će porasti za oko 3% u drugom tromjesečju 2022. godine.

 

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Veće narudžbe memorije

Ponderirani prosječni rast prihoda 10 najvećih tvrtki koje se ne bave memorijom u prvom tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje 2022. bio je 4 posto. Ponderirani prosječni izgledi za drugo tromjesečje su pad od 1% u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine.

Poluvodičke tvrtke koje proizvode memoriju imaju bolje izglede od tvrtki koje ne proizvode  memoriju. Micronovo očekivanje je da će im rast u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje ove godine biti 11,7 posto. Solidan rast očekuju i Samsung, SK Hynix i Kioxia, svi zbog rasta narudžbi za DRAM i flash memorijom.

proizvođači poluvodiča za automobilsku industriju ove godine imaju najbolje pozicije

Podijeli:

 

 

Vezane objave