U Prirodnoslovnoj školi Vladimir Prelog u Zagrebu otvoren je Regionalni obrazovni centar (ROC) uz istovremeno otvaranje takvih centara u pet gradova u Hrvatskoj. Osim Zagreba centri su otvoreni i u Osijeku, Rijeci, Splitu i Varaždinu. ROC-evi su otvareni u sklopu provedbe pilot projekta e-Škole.

Centre je otvorila Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet u sklopu provedbe pilot projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, a vrijednost investicije je 3,6 milijuna kuna. Opremanje ROC-eva u potpunosti se financiralo iz sredstava pilot projekta e-Škole, koji se s 85 % iznosa sufinancira iz EU fondova.

Svih pet ROC-eva otvoreno je istovremeno uz videokonferencijsko uključivanje, a središnja svečanost održana je u Prvoj gimnaziji Varaždin gdje je otvaranju ROC-a, uz čelne ljude Carneta i pilot projekta e-Škole, prisustvovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Regionalni obrazovni centri multifunkcionalni su i tehnološko-inovativni prostori namijenjeni obrazovnim aktivnostima u sklopu škola, ali i za edukativna događanja u organizaciji lokalnih zajednica. Svaki centar opremljen je IKT infrastrukturom i opremom koja prati najnovije obrazovne trendove i metode poučavanja. Uz žičnu i bežičnu mrežu, centri su opremljeni s 30 prijenosnih računala te 30 tablet uređaja s tipkovnicom, dva ekrana osjetljiva na dodir te sustavom za upravljanje nastavom. Svaki ROC opremljen je i multifunkcionalnim namještajem koji svojom modularnošću omogućava brzu izmjenu postava učionice, ovisno o načinu izvedbe edukacije.

Regionalni obrazovni centri smješteni su u školama koje su odabrane putem Poziva za iskaz interesa za osnivanje ROC-eva. Prijavile su se ukupno 72 škole, a odabrane su: Obrtna tehnička škola u Splitu, Osnovna škola Franje Krežme u Osijeku, Osnovna škola Gornja Vežica u Rijeci, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu i Prva gimnazija u Varaždinu.

Podijeli:

Vezane objave