Covid-19 širi se svijetom alarmantnom brzinom, no, istovremeno je zahvaljujući ogromnim financijskim sredstvima i naporima mnogih znanstveno istraživačkih laboratorija u svijetu ubrzana i istraživanja nove bolesti i virusa koji je uzrokuje SARS-Cov-2. Globalna znanstvena zajednica nastoji prikupiti što više korisnih informacija o novoj bolesti te ubrzati proces pronalaženja lijeka.

OpenAIRE najveći je agregator istraživačkih rezultata koji financira Europska komisija i drugi nacionalni centri istraživanja

Saznanja o bolesti svakim danom se povećavaju. Otvorena znanost, dijeljenja saznanja odmah i za sve, pokazuje se kao ključan faktor napretka, kao temeljni faktor. Europska unije pokrenula je svoj projekt OpenAIRE najveći je agregator istraživačkih rezultata koji financira Europska komisija i drugi nacionalni centri istraživanja. Uspostavljen je kroz suradnju Europske komisije i EU projekta otvorene znanosti EOSC te s projektima ELIXIR-om , EMBL-om i RDA-om. Za razmjenu saznanja uspostavljen je covid-19 Open Research Gateway kao ulazna točka za istraživačke resurse o covid-19.

Gateway covid-19 koristi dugogodišnje iskustvo OpenAIRE-a u prikupljanju i zaključivanju različitih istraživanja s određenom temom čime omogućuje brzu suradnju u identificiranju potrebnih resursa iz širokog spektra znanstvenih informacija.

Kao nikada do sada pokazalo se koliko je pristup otvorenim, besplatnim i ažurnim rezultatima istraživanja od vitalnog je značaja u grozničavoj borbi protiv virusa koji ugrožava mnoštvo ljudi u svijetu te svjetsku ekonomiju.

Za učinkoviti istraživački rad u što bržem pronalaženju cjepiva koje bi omogućilo borbu protiv opasnog virusa od presudne su važnosti pouzdani podaci i saznanja prikupljeni iz dobro uspostavljenih baza podataka i bibliografskih izvora uz otvorenu i dostupnu digitalnu infrastruktura.

Suradnička struktura otvorenih znanstvenih istraživanja u borbi protiv pandemije koronavirusa

OpenAIRE i CERN

OpenAIRE prikuplja sve rezultate istraživanja na jednom mjestu putem svojeg Gatewaya u stvarnom vremenu. To znači da svatko, besplatno, može na jednom mjestu pristupiti člancima, skupovima podataka, plakatima, slikama, softveru (i drugim rezultatima istraživanja) o covid-19. U konačnici to potiče interdisciplinarna istraživanja.

Na primjer, epidemiolog traži podatke preko OpenAIRE Gatawaya o genomima na covid-19 te nailazi na povezani skup podataka, zahvaljujući usluzi Zenodo zajednice nudi mu se i softver za njihovu obradu.

Zajedno s CERN-om, OpenAIRE je stvorio posebnu zajednicu za prikupljanje svih rezultata istraživanja koji bi mogli biti relevantni za znanstvenu zajednicu u svijetu koja radi na coronavirusnoj bolesti (COVID-19) i SARS-CoV-2.

Zenodo znanstveno istraživačka zajednica uz otvorene znanstvene podatke prihvaća i zatvoreni i ograničeni pristupni materijali

OpenAIRE radi na razvoju usluge koja će služiti kao jedinstvena ulazna točka za rezultate istraživanja (publikacije-podaci-softver) i druge korisne resurse za koronavirusnu bolest (COVID-19) i SARS-CoV-2. OpenAIRE povezan je sa zajednicom Zenodo COVID-19 kao i mnogim drugim EU i globalnim inicijativama i bavit će se različitim znanstvenim područjima. Ažurirane informacije o najnovijim znanstvenim saznanjima i načinu uključivanja u zad zajednice nalaze se na adresi https://www.openaire.eu/openaire-activities-for-covid-19.

Iako se preporučuju znanstveni zapisi o otvorenom pristupu, Zenodo zajednica prihvaća i zatvoreni i ograničeni pristupni materijali. U zajednicu mogu se uključiti sve vrste rezultata istraživanja (publikacija, poster, prezentacija, skup podataka, slika, video / audio, softver, lekcija, ostalo).

Struktura RDA covid-19 znanstveno istraživačke radne grupe

Podijeli:

 

Vezane objave