Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) otvoren je novi zajednički Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla i FPZ nastavljaju dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju.

Osnivanje zajedničkog laboratorija potaknula je sve veća važnost primjene znanosti o podacima u suvremenom prometu i logistici. U okviru međusobne suradnje kompanija Ericsson Nikola Tesla vodit će procese prikupljanja, predobrade, obrade i vizualizacije podatka, dok će studenti i djelatnici FPZ-a analizirati dobivene podatke iz perspektive prometne i logističke relevantnosti te ih koristiti u nastavi, ali i za stručna i znanstvena istraživanja.

Budući da Europska komisija predviđa kako će vrijednost europskog podatkovnog gospodarstva uskoro iznositi 4 posto BDP-a Europske unije, inovacije zasnovane na podacima bit će važan pokretač rasta tržišta i stvaranja novih radnih mjesta. Suvremene mobilne komunikacijske mreže, Internet stvari i znanost o podacima u značajnoj će mjeri utjecati upravo na transportnu industriju kakvu poznajemo, posebno u domeni inteligentnih transportnih sustava i logistike.

Mogućnosti laboratorija u kojem će se izvoditi vježbe za šest kolegija, prisutnima su predstavili prodekan za znanost i vanjsku suradnju FPZ-a doc.dr.sc. Marko Šoštarić te voditelj projekta uspostave laboratorija u Ericssonu Nikoli Tesli dr.sc Krešimir Vidović.

Podijeli:

 

Vezane objave