Europska komisija je usvojila nova pravila o ubrzanju uvođenja kooperativnih inteligentnih transportnih sustava (Cooperative Intelligent Transport Systems C-ITS) na europskim cestama. Nova tehnologija će omogućiti da vozila komuniciraju jedni s drugima, sa cestovnom infrastrukturom i drugim sudionicima u prometu – na primjer o opasnim situacijama, cestovnim radovima i vremenskom rasporedu semafora, čineći cestovni promet sigurnijim, čišćim i učinkovitijim. Nova pravila u skladu su s prijedlozima o čistoj mobilnosti koje je uvela Junckerova komisija, daljnji je korak za modernizaciju europskog sektora mobilnosti, pripremajući ga za klimatsku neutralnost u drugoj polovici stoljeća i doprinoseći dugoročnom cilju EU-a do 2050. godine (Vision Zero).

Specifikacije utvrđuju minimalne zakonske zahtjeve za interoperabilnost između različitih kooperativnih sustava koji se koriste. Interoperabilnost će omogućiti svim opremljenim postajama da sigurno razmjenjuju poruke s bilo kojom drugom stanicom u otvorenoj mreži.

Očekuje se da će element suradnje – koji će omogućiti digitalna povezanost između vozila, te između vozila i prometne infrastrukture – značajno poboljšati cestovnu sigurnost, prometnu učinkovitost i udobnost tijekom vožnje, pomažući vozaču da donese ispravne odluke i prilagodi se prometnoj situaciji.

Odluka Europske komisije ima oblik delegiranog akta. Nakon objave delegiranog akta slijedi dvomjesečno razdoblje tijekom kojeg Europski parlament i Vijeće EU mogu protiviti njegovom stupanju na snagu. Zakon se temelji na Direktivi o ITS-u, koja ubrzava primjenu tih inovativnih transportnih tehnologija diljem Europe. Nekoliko dionika iskoristilo je mogućnost davanja povratnih informacija o nacrtu zakona u javnom savjetovanju tijekom četiri tjedna u siječnju.

Europska komisija je također u svibnju 2018. predložila da automobili, kamioni i autobusi budu opremljeni novim i naprednim sigurnosnim značajkama, kao što su kočenje u nuždi, inteligentna pomoć pri brzini i poboljšana zaštita pješaka i biciklista (vidi cijeli popis ovdje). Značajke omogućuju automatiziranu mobilnost i obećavaju vodeću poziciju EU u tom važnom području. Pregovori suzakonodavaca o tom prijedlogu započeli su 14. ožujka.

Podijeli:

 

Vezane objave