Nakon povezivanja javnih bilježnika i zemljišnih knjiga, Ministarstvo pravosuđa predstavilo je nacrt prijedloga zakona kojim se predlaže omogućiti osnivanje društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) online.

Ideja tog nacrta prijedloga zakona je napraviti iznimku od pravila osnivanja koja su sada na snazi i koja traže odlazak na nekoliko mjesta.
Prema  nacrtu prijedloga zakona društvo s ograničenom odgovornošću i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću bit će moguće osnovati od doma, a jedni preduvjet je da imate računalo i pristup platformi e-građani.
Štoviše, i osnivanje društvenog ugovora bit će moguće u potpunosti online.

Dakle, dva ili više osnivača moći će se usuglasiti i sklopiti ugovor bez međusobne fizičke prisutnosti, pri čemu osnivač društva može biti i pravna osoba.
Za one koji vole igrati na sigurno, nacrt prijedloga zakona predviđa mogućnost osnivaču da ovlasti punomoćnika (primjerice) odvjetnika, koji će sve radnje u postupku  moći obaviti u njegovo ime i račun. Međutim, postupak osnivanja društva trebao bi biti jednostavan jer se svodi na popunjavanje jednostavnih obrazaca u elektroničkom obliku tako da će osnivanje biti  svakome dostupno i razumljivo.
Nacrt prijedloga zakona omogućava i online rezervaciju tvrtke (dakle, rezervaciju imena društva) tako da osnivači mogu unaprijed znati pod kojim imenom će poslovati, a po osnivanju i upisu novonastalog društva u sudski registar sustav će sačiniti prijavu za upis u druge registre, čime će proces osnivanja biti zaokružen.
Ta novina će bez sumnje ubrzati, pojeftiniti registraciju poduzeća.

Nacrt prijedloga zakona može se pronaći na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanja s javnošću, na poveznici: Savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o osnivanju trgovačkih društava na daljinu

Podijeli:

 

Vezane objave