U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. i 4.svibnja održan je Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata koji ove godine donio više od 30 izlaganja o digitalizaciji kulturne baštine, izradi digitalnih kulturnih proizvoda i ulozi baštinskih ustanova na digitalnom tržištu  i u gospodarstvu. Festival je održan u okviru nacionalnog programa obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

Prvi dan festivala bio je posvećen pregledu razvoja digitalnih knjižnica u Hrvatskoj i Sloveniji, a predstavljeni su europski projekti u kojima su digitalne platforme ključni element za okupljanje i predstavljanje digitalizirane građe baštinskih ustanova – projekti Digitalni repozitorij secesijske arhitekture dunavskih zemalja, Digitalizirane njemačke novine u Muzeju Slavonije, TransCultaAA/Collaborative provenance research – the TransCultAA research infrastructure i digitalna platforma Topoteka.

Prvog dana festivala prezentirani su i projekti digitalizacije te nove digitalne usluge baštinskih ustanova poput Muzeja Slavonije u Osijeku, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Knjižnica grada Zagreba, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Državnog arhiva u Rijeci i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Drugoga dana festivala 4. svibnja 2018. teme su bile kreativno korištenje digitalne kulturne baštine, izrade digitalnih kulturnih proizvoda i kulturni turizam. Trendove u kulturnom turizmu predstavila je Vlasta Klarić iz Međunarodnog sveučilišta Libertas dok su predstavnici Centra za industrijsku baštinu, Sveučilišta u Rijeci i Muzeja grada Rijeke govorili o digitalizaciji u službi turizma.

O mogućnostima realnog prikaza građevina od povijesnog značaja putem virtualne stvarnosti govorili su Maja Šimunjak (Middlesex University London) i Milan Gudeljević (VR pole d.o.o.), a Darian Škarica iz Delta Realitya o korištenju proširene i virtualne stvarnosti u digitalizaciji projekta na primjeru aplikacije Hrvatski velikani. Dragana Koljenik i Sofija Klarin Zadravec iz NSK predstavili su mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba, a s digitalizacijskim projektima predstavila se se i Hrvatska matica iseljenika, Centar za ženske studije, Hrvatski povijesni muzej…

Podijeli: