Vodeći svjetski proizvođač poslovnog softvera i hardvera Oracle održao je u utorak 16. svibnja u zagrebačkom Plaza Event centru svoju godišnju konferenciju Oracle Cloud Day. Ovogodišnja konferencija, 11. po redu održana je u suradnji s američkih tehnološkom tvrtkom Intel pod motom Inovacija za rast. Znanje za kontrolu.

Okosnica konferencije bili su prikazi kako cjelovita strategija poslovanja u oblaku može transformirati cjelokupno poslovanje tvrtki te kako kapitalizirati mogućnosti koje pruža digitalizacija.

Konferencija je okupila više od 300 sudionika, mahom vodeće ljude domaće poslovne i ICT zajednice, informatičke stručnjake te hrvatske i inozemne govornike. Konferenciju je otvorio direktor Oraclea za Adriatic regiju Marin Tadić.

„Informacijska tehnologija napreduje toliko brzo da nova tehnološka postignuća i proizvodi namijenjeni krajnjim korisnicima izlaze gotovo svaki dan. Oracle najveću važnost pridaje dinamičnom rastu računarstva u oblaku koje se više ne smatra jednim od IT trendova, već se doživljava kao potpuno prirodni fenomen koji se sve više i sve brže usvaja u svijetu poslovnog IT-a. Digitalna transformacija poslovanja zasnovana na računarstvu u oblaku zaista predstavlja revoluciju u izgradnji i korištenju IT sustava a ključ za razumijevanje ovog procesa je koncept digitalne komunikacije, tj. omogućavanje bolje poslovne interakcije zahvaljujući povezivanju ljudi, lokacija i stvari“, istaknuo je Tadić.

„Često se kaže da su podaci novo gorivo današnjice. I za razliku od starih goriva poput nafte koji se jednom prerade, podaci i informacije kontinuirano proizvode novo gorivo odnosno još više podataka, koji se potom mogu koristiti za optimizaciju postojećeg ili stvaranje nekog potpuno novog proizvoda. To je ono što podatke čini jedinstvenima i vrijednima. No iako podaci imaju ogroman potencijal za kompanije i organizacije, tek 5 posto tih kompanija svjesno je vrijednosti svojih podataka“, istakao je u key note predavanju potpredsjednik Oraclea za sredinju, istočnu Europu i zemlje CIS-a Janusz Naklicki .

Uz ključne Oracleove govornike, zanimljiva izlaganja i prezentacije studija slučaja održale su i brojne domaće tvrtke. Tako je primjerice, o integraciji uređaja velikih podataka u IT okruženje tvrtke govorio Dražen Marković iz Neosa. Prezentacije su održali i predstavnici Hipersfere, Multicoma, HEP-a, Addiko Banke, Avneta, Combisa te King ICT-a.

Podijeli:

 

Vezane objave