Devet zemalja OECD-a – u odnosu na šest prije godinu dana – sada imaju brza vlakna koja čine 50% ili više svojih fiksnih internetskih veza, navodi se u novim podacima širokopojasnog portala OECD-a .

U 37 ispitivanih zemalja udio optike u ukupnoj širokopojasnoj mreži tek je neznatno porastao, na 27% na dan 30. lipnja 2019. godine od 24% godinu ranije, što odražava još uvijek širok jaz između zemalja u uvođenju optike, što omogućava puno brže fiksni i mobilni Internet.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podaci pokazuju da su Litva, Latvija, Španjolska i Novi Zeland počeli sustizati dugogodišnje vodeće zemlje po optičkoj infrastrukturi Koreju, Japan i nordijske zemlje zahvaljujući mješavini povećane konkurencije, dobre regulacije i politike i novih ulaganja u infrastrukturu. Koreja i Japan imaju udio vlakana od preko 75% u ukupnoj širokopojasnoj mreži, dok su Litva, Švedska, Latvija, Španjolska, Island, Finska i Norveška iznad 50% vlakana. Novi Zeland i Portugal su tek ispod 50% i blizu su ulaska u vodeće zemlje.

U godini do 30. lipnja 2019. broj pretplata na optički pristup Internet se povećao za 13,8% u 37 izmjerenih zemalja (36 zemalja OECD-a plus Kolumbija, čije je pridruživanje predstojeće.)

DSL se sve više zamjenjuje vlaknima i njegov udio je opao sa 41,6% na 35,1% u dvije godine.

Ukupni poredak zemalja za pretplatu na fiksne širokopojasne mreže ostaje vrlo sličan onome iz prethodnih godina, a Švicarska je prednjačila s stopom od 46,1 pretplatu na 100 ljudi, a slijede je Francuska (43,7%), Danska (43,4%), Nizozemska ( 43,1%) i Koreje (41,9%).

Pretplate za širokopojasne mreže i dalje snažno rastu stabilnom brzinom od oko 7% godišnje. Zemlje s najvišom stopom penetracije su Japan, Finska, Estonija, Sjedinjene Države i Australija, a pretplata na 100 stanovnika iznosi 177%, 155%, 153%, 150% i 144%.

M2M SIM kartice bilježe najveći rast s povećanjem od 30% u jednoj godini. Vodeće zemlje su Švedska sa 140,6 M2M SIM kartica na 100 stanovnika, a slijede je Austrija, Italija, Sjedinjene Države i Nizozemska. Veliki broj M2M SIM kartica koje pruža Švedska dijelom je posljedica upotrebe ovih SIM kartica u drugim zemljama od strane švedskog operatera.

 

 

 

Vezane objave