Börje Ekholm, predsjednik i glavni direktor Ericssona

„Povećana ulaganja u istraživanje i razvoj radi budućeg rasta, revizije ugovora u segmentu usluga upravljanja zajedno s učinkovitom kontrolom troškova pokazali su se uspješnima te su rezultirale povećanjem konkurentnosti i profitabilnosti. Kako se industrija kreće prema 5G i IoT-u, mi ćemo sada poduzeti sljedeći korak i usredotočiti se na profitabilan rast uz selektivan i discipliniran pristup“, najavio je predsjednik i glavni direktor Ericssona Börje Ekholm.

Tijekom 2018. godine prodaja Ericssona je postupno rasla, što je dovelo do cjelogodišnjeg organskog rasta prodaje prvi put nakon 2013. godine. To je djelomično rezultat poboljšanog stanja na tržištu, ali je i potaknuto osvajanjem dijela tržišta u segmentu mreža kao rezultat konkurentnijeg portfelja radijskih proizvoda. Istodobno su se bruto marže Ericssona povećale u svim segmentima.

Organska prodaja u segmentu mreža porasla je za 6% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine zbog pozitivnog utjecaja oporavka tržišta radijskih pristupnih mreža (RAN) i dobrih rezultata u portfelju proizvoda. Porast je djelomično rezultat više razine aktivnosti u Sjevernoj Americi nego što je to bilo očekivano, potaknut povećanom potražnjom za 5G među operatorima iz SAD-a. Bruto marža u segmentu mreža porasla je na 41% (35%) u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, uglavnom kao rezultat porasta marži hardvera, potaknutog uspješnim prelaskom na Ericssonov radijski sustav (Ericsson Radio System – ERS). Strateški ugovori i ispitivanja 5G u stvarnim uvjetima imali su negativan utjecaj na operativnu maržu u zadnjem tromjesečju 2018. godine. Ulaganja u istraživanje i razvoj nastavila su rasti u tom tromjesečju, ali sada se očekuje prestanak njihovog rasta.

U segmentu Usluga upravljanja bruto marža porasla je na 12% (-5%) u odnosu na isto razdoblje 2017. godine zahvaljujući rastu učinkovitosti i reviziji ugovora s kupcima. Ericsson je obradio sva 42 ciljana ugovora, što je dovelo do povećanja dobiti na godišnjoj razini od 87 milijuna eura. Tijekom godine povećali su ulaganja u automatizaciju, analitiku i umjetnu inteligenciju (AI).

Nastavljeno je s provedbom plana preokreta u poslovanju u segmentu digitalnih usluga. Usmjereni su na stabilizaciju ukupnih prihoda, modernizaciju portfelja i smanjenje troškova. U segmentu digitalnih usluga većina područja portfelja zabilježila je ozbiljan napredak. Temeljni operativni troškovi su 2018. godine bili za 253 milijuna eura niži od onih 2017. godine. Međutim, područje sustava za poslovnu podršku (BSS) nije zabilježilo zadovoljavajući napredak, stoga su u procesu preoblikovanja tog dijela poslovanja. Kako bi se ubrzalo restrukturiranje poslovanja BSS-a, 10. siječnja 2019. godine objavljene su dodatne mjere. Te mjere uključuju rezervacije i troškove restrukturiranja od – 594 mulijuna eura što je provedeno u četvrtom tromjesečju. Preoblikovana strategija usmjerit će segment digitalnih usluga na dobar put prema postizanju financijskih ciljeva za 2020. godinu. Organska prodaja u segmentu digitalnih usluga porasla je za 5% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine potaknuta sustavima Cloud Core i OSS.

U segmentu poslovanja u nastajanju i drugom, Ericsson ulaže u inicijative kojima je cilj povećati opseg budućeg poslovanja za Grupu te pridonijeti njegovom stvaranju. Inicijative za rast poslovanja u nastajanju obrađuje se na pojedinačnoj osnovi, na temelju pozitivne neto sadašnje vrijednosti (NPV), u okviru ciljeva Grupe za 2022. godinu. Organska prodaja u tom segmentu porasla je za 1% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a operativna dobit iznosila je -146 milijuna eura (-741 milijun eura). Rast prodaje u tom segmentu, isključujući medijsko poslovanje, iznosi 60%, a operativna dobit -87 milijuna eura (-78 milijuna eura).

Slobodan novčani tok, isključujući spajanja i preuzimanja, 2018. godine bio je slabiji nego 2017. godine, ponajprije zbog povratka rastu i snažnog razvoja prodaje na kraju četvrtog tromjesečja 2018. godine. K tome, dodatno je smanjena i prodaja potraživanja od kupaca. Upravni odbor će Godišnjoj skupštini predložiti dividendu u iznosu od 0,1 euro po dionici.

Ericsson će nastaviti ulagati u 5G, automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI).

Podijeli:

Vezane objave