Hrvatski operateri užurbano uvode 5G usluge u zemlji. Telemach tvrdi da je postigao gotovo 5G pokrivenost cijele zemlje, sa svojih 1.200 nadograđenih baznih stanica, dok je Hrvatski telekom (HT) navodi da je još krajem 2021. godine proširio svoju 5G dostupnost na više od 50% stanovnika Hrvatske. Nedavno je nacionalni regulator HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) otvorio javno savjetovanje o usklađivanju datuma isteka koncesija za spektar za više pojaseva do listopada 2024. godine kako bi se omogućila istovremena dražba za sve pojaseve. Potencijalna dražba pokrivala bi pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2,6 GHz, zajedno s dijelom pojasa od 3,5 GHz koji je predviđen za regionalnu upotrebu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Download Speed ​​Experience i Upload Speed ​​Experience

Hrvatski telekom (HT) i Telemach imaju najbolje prosječne brzine preuzimanja i slanja podataka od tri hrvatska nacionalna telekom operatera, te su prema mjerenju Opensignala dobitnici za ukupnu brzinu (Download Speed ​​Experience i Upload Speed ​​Experience).

Telemach je dostigao rezultat prethodnog pobjednika HT-a u prosječnoj brzini preuzimanja zahvaljujući povećanju prosječne brzine preuzimanja za 5,3 Mb/s te zbog pada HT-ove prosječne brzine preuzimanja za 4,1 Mb/s. Time oba operatera zajednički imaju najbolji rezultat u rasponu od 52,1-56,3 Mb/s, dok A1 Hrvatska ima prosječan rezultat preuzimanja od 43,1 Mb/s. U Upload Speed ​​Experienceu, HT i Telemach su također izjednačeni s rezultatima od 12,5-12,8 Mb/s.

Excellent Consistent Quality

A1 Hrvatska je pak je mreža koja je zadovoljila minimalne preporučene pragove performansi za HD video, grupne video konferencijske pozive i igranje u 80,9% testova korisnika — što je bio najviši rezultat u Hrvatskoj. Prema tome je A1 Hrvatska, prema Opensignalu, drugi put pobjednik u toj kategoriji (Excellent Consistent Quality). Telemach je drugi u toj kategoriji s 1,7 postotnih bodova zaostatka za A1 Hrvatska, dok je HT-ova ocjena 77,3 posto.

A1 i Telemach zajednički su dobitnici Opensignalove nagrade Core Consistent Quality, drugi put zaredom.

Voice App Experience

U prošlom izvješću Opensignala A1 Hrvatska i HT bili su zajednički pobjednici Voice App Experiencea, no ovoga puta Telemach je prestigao oba konkurenta s ocjenom od 80,4 boda na ljestvici od 100 bodova. Naime, Telemach je povećao ocjenu za 1,2 boda, dok su i A1 i HT zabilježili pad ocjene, od 2 odnosno 2,9 boda. Prema novom bodovanju Telemach je iz kategorije Opensignala prihvatljivo (74-80) prešao u kategoriju dobar (80-87), dok su A1 Hrvatska i HT iz kategorije dobar (80-87) prešli u kategoriju prihvatljivo (74-80).

Napredak u odnosu na 4G

Kada su u pitanje brzine preuzimanja u 5G mrežama A1 Hrvatska je u prethodnom izvješću bio najbolji operater no zbog velikog pada u u prosječnoj brzini na 58,2 Mb/s i zbog s HT-ovog velikog povećanja prosječne brzine preuzimanja u 5G mreži na 56,1 Mb/s i Telemachovog sličnog rezultata kao u prethodnom izvješću Opensignala sada sva tri hrvatska operatera imaju izjednačene brzine od 216,7-248,7 Mb/s. Kada se usporede napredci 5G brzina uploada u odnosu na 4G upload (Download Speed ​​Experience), A1 Hrvatska je ostvario najveće porast u ocjeni 5G Download Speed ​​od pet puta, slijedi HT-ov 4,4 puta te Telemachov 4,2 puta.

5G Video Experience

A1 Hrvatska i Telemach bili su statistički izjednačeni za 5G Video Experience, s rezultatima od 76,8-78,1 bodova na ljestvici od 100 bodova. Oba operatera plasirala su se u Opensignalovu kategoriju izvrsno (75 bodova i više), što znači brzo vrijeme učitavanja i gotovo nepostojeće zaustavljanje. To ukazuje koliko značajno 5G usluge mogu poboljšati korisničko iskustvo u mobilnoj mreži, budući da su A1 Hrvatska i Telemach napredovali dvije kategorije u 5G Video Experience. Kada su uračunaju i ocjene iz 4G mreža ta dva operatera su u kategoriji Video Experience s ocjenom dobar (55-65 bodova).

Napredak Telemacha

Od 14 kategorija mjerenja Opensignala, u osam kategorija dva su operatera u Hrvatskoj na prvom mjestu, u četiri kategorije sva tri operatera imaju izjednačene najbolje rezultate, dok su A1 Hrvatska i Telemach samostalno pobjednici u po jednoj kategoriji – Excellent Consistent Quality i Voice App Experience.

Uz jednu samostalnu pobjedu u Voice App Experience, Telemach je osvojio 11 zajedničkih nagrada, nije pobjednik samo u 5G Games Experience i Excellent Consistent Quality. Time je Telemach ostvario značajan napredak u odnosu na prethodno izvješće kada je osvojio jednu samostalnu pobjedu (dostupnost) i pet zajedničkih. A1 Hrvatska i HT osvojili su po devet pobjeda, pri tome je A1 Hrvatska osvojio jednu samostalnu pobjedu dok HT sudjeluje samo u zajedničkim pobjedama.

Podijeli:

 

 

Vezane objave