Telekom operateri, bilo da su u ranoj ili zrelijoj fazi implementacije 5G-a, suočavaju se s problemom povrata ogromnih ulaganja u mreže nove telekomunikacijske generacije. Taj problem je još izraženiji s obzirom na nepovoljnije makroekonomsko okruženje koje karakteriziraju visoka inflacija, oslabljeni opskrbni lanci, geopolitičke napetosti…

Usvajanje i implementacija 5G-a brzo raste, no, zrelost 5G mreža uvelike varira u različitim državama, odnosno regijama svijeta. Neke od zemalja tek su dovršili temeljnu implementaciju i ulaze u napredniju fazu izgradnje 5G infrastrukture. Zemlje su uglavnom u ranijoj fazi implementacije 5G-a jer zavise od nacionalne politike dodjele spektra za novu telekomunikacijsku tehnologiju te mogućnostima investiranja operatera u tim zemljama. Unatoč ranijoj fazi 5G-a nova je tehnologija značajnije povećala brzine downloada, unaprijedila iskustvo streamanja videa i igranja mobilnih igara za više igrača. Prema Opensignalu na naprednijim tržištima implementacije 5G-a poboljšanje prosječne brzine preuzimanja je 3-6 puta brže od 4G. Poboljšanja u video streamingu i iskustvu igranja za više igrača je nešto slabije.

5G uvođenjem tehnologije samostalnog pristupa (5G stand alone, 5G SA) koja omogućuje napredne slučajeve upotrebe kao što je rezanje mreže (network slicing) ili korištenje mmWavea, odnosno visokog frekvencijskog opsega (iznad 28 GHz) za ostvarivanje gigabitnih brzina teke je u začecima u tehnološki najnaprednijim zemljama.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Dostupnost

Najveću dostupnost 5G signala u svijetu, prema podacima Opensignala, imaju 5G korisnici T-Mobilea u SAD-u i u Portoriku, naime oni provode najveći udio vremena s aktivnom 5G vezom u svojim grupama (grupe I i II), s rezultatima od 56,1% i 65,3%. Oba operatora su pobijedila konkurenciju s velikim razlikama jer drugoplasirani u grupama I i II – indijski Jio i južnokorejski KT imaju rezultat od 41,6% odnosno 49%.

Opensignal je u ovogodišnjoj analizi kvalitete 5G mobilnih telekomunikacijskih mreža u svijetu prvi put koristio podjelu zemalja na grupe I i II. Naime, uvođenja 5G-a na veliko područje u odnosu na zemlje s malim površinama ili gradove države je značajno zahtjevnije. Zbog toga je Opensignal u ovogodišnjoj analizi podijelio zemlje u grupu I gdje operateri moraju pokriti područje od najmanje 200.000 km2 dok se u grupi II zemlje čiji operateri trebaju 5G signalom pokriti područje manje od 200.000 km2. Iz Opensignala ukazuju da je to mnogo smislenija usporedba od ranijih analiza u kojima su se uspoređivale sve zemlje bez obzira na velike razlike u njihovim površinama.

Poboljšanje dostupnosti

Korisnici TIM-a u Brazilu imali su najveći postotak poboljšanja u dostupnosti 5G u grupi I – porast od 559,8%, a slijede talijanski Iliad s 461,4% i drugi brazilski operater Vivo s povećanjem od 222,7%. U grupi II, operater s najvećim poboljšanjem dostupnosti 5G mreže na godišnjoj razini je danski 3 s porastom od 175,1%, a slijede ga M1 i StarHub s porastom od 161,1% odnosno 112,7%.

Download

Prema mjerenju Opensignala, korisnici švedskog Telenora i malezijskog Unifija ostvarili su najveće prosječne brzine preuzimanja 5G u grupi I, što dva operatera čini 5G globalnim pobjednicima sa statistički izjednačenim rezultatima od 407,4 Mb/s do 421,7 Mb/s. Slijede ih tri 5G globalna lidera: brazilski Vivo, malezijski Digi i TIM Brazil. U grupii II, SK telecom jedini je 5G globalni pobjednik s rezultatom od 458,5Mb/s – druga dva južnokorejska operatera – KT i LG U+ su 5G globalni lideri, zajedno sa singapurskim M1 i A1 Bugarska.

Napredak

Brazilski operateri zauzimaju prva tri mjesta za međugodišnje poboljšanje u postotku 5G brzine preuzimanja u grupi I. Vivo je na vrhu popisa 5G globalnih zvijezda u usponu, s povećanjem od čak 829%, a slijede ga TIM s 546,7% i Claro s 469,7%. Ta su poboljšanja uglavnom potaknuta aktualnim uvođenjem 5G u pojasu od 3,5 GHz, koje je započelo u Brasiliji sredinom 2022. godine.

U grupi II dobici su bili skromniji, sa singapurskim StarHubom koji je na vrhu tablice s rastom od 114%, a slijedi ga njegov partner u 5G konzorciju, M1, s 103,8%.

Iskustvo igranja

SoftBank i Digi dijele prvo mjesto u grupi I za 5G Games Experience sa statistički izjednačenim rezultatima od 89,7-90,2 bodova na ljestvici od 100 bodova. Još dva malezijska operatera su globalni lideri u grupi I — Celcom i U Mobile, uz indonezijski Telkomsel. Singapurski Singtel dominira u grupi II s rezultatom od 93,7 bodova, dok su njegovi lokalni rivali, StarHub i M1 5G globalni lideri, kao i csl, 3 i CMHK u Hong Kongu.

Video iskustvo

Švedski Telenor i Tele2 globalni su pobjednici 5G grupe I sa statistički izjednačenim rezultatima od 78-78,6 bodova na ljestvici od 100 bodova. Jedini 5G globalni lider u skupini I koji nije europski je japanski SoftBank s ocjenom od 77,8 bodova. Puno veća konkurencija u grupi II rezultirala je velikom izjednačenošću za prvo mjesto, konkurenti su slovenski Telemach, Telekom Slovenije i A1, singapurski StarHub i Singtel, Magenta i A1 u Austriji, Swisscom u Švicarskoj i O2 u Slovačkoj.

Iskustvo 5G igranja

U grupi I, korisnici Globea primijetili su najveći godišnji postotak porasta u 5G Games Experience – porast od 30,3%, a slijede druge 5G globalne zvijezde u usponu Movistar Chile s 26,7% i francuski Free Mobile s 26,1%. U grupe II najveći napredak ostvarili su danska Telia – rast od 23,1%, ispred A1 Bugarska i danskog Telenora od 19,8% i 19,2%.

 

 

Vezane objave