eSIM u pametnim telefonima postoji od 2017. godine, međutim usvajanje je polako raslo. e-SIM je ugrađeni SIM u pametni telefon. Uklanja potrebu za fizičkom SIM karticom a za korištenje je nužno da davatelj usluga ima e-SIM usluge koji je može daljinski omogućiti ili onemogućiti. Prednosti e-SIM su prije svega jer pomaže uštedjeti prostor za bateriju u pametnom telefonu i također ga čini tanjim. e-SIM je posebno praktičan za nosive uređaje poput pametnih satova.

Google je sve započeo kada je lansirao Pixel 2 s podrškom za eSIM kao dio Project Fi (alternativa tradicionalnim bežičnim operaterima, podržavana i za pametne telefone s eSIM-om).

dosadašnje i očekivano usvajanje eSIM-a u pametnim telefonima, izvor Counterpoint Reasearch

Apple postavlja standarde

Međutim, Apple je bio taj koji je predvodio popularizaciju eSIM-a u industriji. Uveo je eSIM tehnologiju s iPhoneom XS i od tada su svi lansirani iPhonei kompatibilni s eSIM-om. Sada je Apple predstavio SKU-ove samo za eSIM u SAD-u s iPhoneom 14.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Apple jednostavno postavlja de facto standard u industriji. To se dokazalo više puta u posljednjih nekoliko godina. Naravno, drugi proizvođači originalne opreme možda mogu lansirati nešto brže od Applea, ali tehnologija će se brže primijeniti nakon što je Apple upotrijebi za prodaju iPhonea. To se dogodilo s dvostrukim kamerama, portretnim kamerama, urezom na zaslonu s FaceID-om.

Isti će se fenomen ponoviti s eSIM-om. Google je možda bio prvi koji je lansirao pametni telefon s eSIM-om, a Motorola je možda lansirala prvi telefon na svijetu samo s eSIM-om tri godine prije Applea, ali s Appleovim lansiranjem vidjet ćemo eksponencijalni porast eSIM-a na pametnim telefonima.

Vjeruje se da je lansiranje Appleovog only eSIM-a iPhonea 14 točka preokreta za industriju, kako bi se pomoglo prijelazu s fizičke SIM kartice na eSIM. iPhone samo s eSIM-om ne samo da će ugraditi eSIM u pamet mnogih potrošača diljem svijeta, već će također potaknuti druge proizvođače originalne opreme da se u budućnosti prebace na eSIM.

Slijedeći Appleove korake, drugi proizvođači originalne opreme kao što su Samsung, Huawei i Motorola lansirali su pametne telefone s mogućnošću eSIM-a, uglavnom u premium segmentu. Do sada 14 proizvođača pametnih telfona ima uređaje koji podržavaju eSIM.

Prednosti eSIM-a

eSIM se odlikuje višestrukim atributima u usporedbi s tradicionalnom SIM karticom, uključujući pružanje usluga, veličinu, fleksibilnost, sigurnost, korisničko iskustvo i, iznad svega, cijenu.

Sa stajališta dizajna uređaja, značajke kao što su tanji, manji i uređaji koji su osjetljiviji na energiju, često i sami ugrađeni u veći stroj, također pokreću eSIM rješenja

Samooprema je najveća prednost za pružatelje usluga, što potiče vrhunsko i ljepše korisničko iskustvo. Mogućnost ponovnog programiranja eSIM-a produljuje životni ciklus SIM-a, donoseći trajnost i praktičnost za korisnike.

Iz perspektive potrošača, eSIM nudi potencijal za veću fleksibilnost u pristupu uslugama na neprimjetan i siguran način. U isto vrijeme, nudi uštedu vremena i troškova povezanu s nekim od procesa pružanja ili aktivacije u trgovini s klasičnim SIM-om.

Bilo je glasina da Apple želi donijeti iPhone bez portova. Uklanjanje fizičkih SIM kartica moralo bi biti bitan dio toga. Vjerujem da je uvođenje dualnih eSIM-ova u iPhone 13 i sada u iPhone 14 samo s eSIM-om prvi pokazatelj da se radi na iPhoneu bez priključka.

Sljedeći korak idealno bi bio prelazak na iSIM (integrated SIM) dodavanjem funkcionalnosti izravno u Apple Silicon što će dodatno uštedjeti prostor na ploči i dati Appleu još veću kontrolu nad SIM-om.

prvi pametni telefon s eSIM-om pojavio se još 2017. godine ali prekretnica u usvajanju eSIM-a očekuje se od novog Appleovog only eSIM modela iPhone 14

Jesu li operateri spremni?

Pružatelji telekomunikacijskih usluga (MNO) postupno usvajaju mogućnosti eSIM-a jer se mnogi suočavaju s izazovima u smislu vjere u tehnologiju, fiksnog načina razmišljanja ili ograničenja troškova. Kako ekosustav uređaja koji podržava eSIM ulazi u mainstream donoseći sve veću svijest potrošača, mnogi MNO-ovi integrirali su eSIM tehnologiju u svoje mreže.

Daljnji poticaj prema eSIM-u bio je nedostatak poluvodiča koji je utjecao na dostupnost fizičkih SIM-ova. I dok su se mnogi aspekti nedostatka poluvodiča poboljšali, to nije u potpunosti slučaj za SIM kartice.

Više od 200 vodećih operatera mobilnih mreža u više od 75 zemalja već podržavaju pružanje i upravljanje eSIM-om, međutim neki MNO-ovi su otišli više od toga kada je u pitanju eSIM i smatraju se vodećim u industriji. Podržavaju u prosjeku 20 ili više uređaja, uključujući pametne telefone, pametne satove, prijenosna računala i tablete. Većina operatera koji podržavaju eSIM uređaje već podržavaju starije Apple uređaje poput iPhonea 13.

Podijeli:

 

 

Vezane objave