Cyber kriminalci koriste Telegram, aplikaciju za šifriranu komunikaciju, kako bi držali online tečajeve za hakiranje, vjeruje agencija za procjenu rizika Digital Shadows, objavio je Nacionalni CERT.

Ruski kriminalci već neko vrijeme preko interneta drže predavanja o tome kako opljačkati korisnike i bankarski sektor. Digital Shadows tvrdi da se u posljednjih 12 mjeseci takvi tečajevi sve više reklamiraju na Telegramu. Besplatni promo video materijali navode korisnike na kupnju tečaja o hakiranju, kloniranju bankovnih kartica, socijalnom inženjeringu, kreiranju botneta i iskorištavanju ranjivosti. Osim predavanja, održavaju se i webinari, a ne nedostaje ni materijala za čitanje iz kojih polaznici mogu učiti.

Na primjer, cijena tečaja University of Cybersecurity and Anonymity kojeg instruktor reklamira na promo videu iznosi 1.100 američkih dolara u bitcoinima, a nudi četiri online tečaja, tri instruktora za vježbu te 70 jedinstvenih predavanja u više od 40 dana.

“Razvoj online tečaja o cyber kriminalu zabrinjavajući je trend za organizacije, ali i za privatne korisnike, jer sve više amatera lako dolazi do osnovnih znanja iz tog područja. S druge strane, zahvaljujući ovim tečajevima imamo uvid u metode koje se koriste za napad na pojedince i poslovni sektor, i možemo se bolje obraniti” zaključuju sigurnosni stručnjaci.

Podijeli:

 

Vezane objave