U ponedjeljak 3. prosinca počinje se, prema odluci usvojenoj u Europskom parlamentu u veljači ove godine, primjenjivati zabrana geoblokiranja u online trgovini u Europskoj uniji. Naime, kupci iz bilo kod dijela EU moći će kupovati na internetskim trgovinama u svim članicama Unije bez ograničenja, a online trgovine ne mogu preusmjeravati kupce na online trgovine u njihovoj domicilnoj zemlji. Takva prekogranična kupnja tretirati će se kao i kupnja kupca iz matične zemlje trgovine.

Potrošači će od 3. prosinca imati širi i lakši pristup prekograničnim proizvodima, hotelskim rezervacijama, iznajmljivanjem automobila, glazbenim festivalima ili besplatnim ulaznicama za parkiranje u EU, prema novim pravilima koja se odnose na neopravdano geoblokiranje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Taj zakon je dio strategije stvaranja jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije. Online trgovine više

Nakon ukidanja roaminga, i nakon ukidanje prenosivosti pretplata za video sadržaje ukidanje geoblokiranja u online trgovini treća je značajna odluka u stvaranju zajedničkog digitalnog tržišta EU. Prema podacima Mystery shopping, sada 63% online trgovina ne dopušta kupnju kupcima iz druge zemlje EU. Najveće prepreke prekograničnoj online kupnji odnosile su se na električne kućanske aparate (86%), te rezervacije ulaznica za sportske ili kulturne događaje (40%)…

 

 

Vezane objave