Virus SARS-CoV-2 koji izaziva covid-19 zatekao nas je nespremne, uzrokovao pandemiju i globalno “zatvaranje” svega – ljudi, gradova i gospodarstva. No, što je možda najbitnije, pokazao nam je da je moguća promjena preko noći. Kriza uzrokovana korona virusom nije posljednja u nizu, niti je odvojena od ostalih kriza, poput ekonomske, zdravstvene i klimatske. Sve su one povezane u jednu veliku zajedničku krizu.

Inicijativa za VersusVirus Hackathon nastala je kao dobrovoljno partnerstvo različitih tipova organizacija i individualaca radi zajedničkog rješavanja izazova vezanih uz pandemiju koronavirusa, ali i sve buduće krize. Tim partnerstvom su se okupile organizacije koje sudjeluju u dijalogu, odlučivanju i provedbi odgovora koje će sudionici ponuditi, kako bi svima bilo bolje. U organizaciju hackathona udružili su se Impact Hub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, EIT Climate KIC, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Lean Startup Croatia, Riječka razvojna agencija Porin, Ivy Digital, Mohacho, Enfinita.

“Sada imamo priliku za ponovno razmišljanje o onome što se događa sljedeće, što će se dogoditi nakon prolaska krize covid-19, imamo jedinstvenu priliku za ponovno započinjanje i ponovno stvaranje naše zajedničke budućnosti, budućnosti kakvu želimo. Vrijeme je za akciju”, poručili su organizatori.

Pozvali su na zajedničko traženje odgovora unutar 48 sati, na online hackathonu VersusVirus.

VersusVirus je ustvari viralni hackathon namijenjen razmjeni i brzom razvoju ideja za hitno potrebna rješenja u aktualnoj krizi, kao i za izgradnju otpornosti nakon pandemije i obnavljanje gospodarstva i zajednice.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani, od pojedinaca do predstavnika vlasti, studenti, tvrtke, znanstvenici, radnici, avanturisti, zaposleni, nezaposleni, aktivisti, institucije i svi koji još ni ne znaju da u glavama imaju potencijalno rješenje. Prijavite svoju ideju na web poveznici https://versusvirus.hr do 17. travnja u 12 sati.

Za događaj se mogu prijaviti i svi oni koji imaju potrebno znanje i vještine kako bi bili mentori, a hackathon se može pomoći i kroz sponzorstvo na https://versusvirus.hr/.

Hackathon će započeti 17. travnja prijavom sudionika, podjelom u timove i razradom ideja. Kroz subotu i nedjelju (18. i 19. travnja) timovi će razrađivati ideje uz vodstvo mentora, a događaj će se zaključiti u nedjelju navečer kada će timovi predstavljati odnosno pitchati svoje završno rješenje pred žirijem koji će proglasiti pobjednike. Pobjednici će dobiti mentorsku podršku u daljnjem razvoju ideja.

Hackathon će se u potpunosti odvijati preko online alata kao što su Slack i Zoom.

Neke od područja na koje se sudionici mogu fokusirati i za koje mogu ponuditi rješenja su:

  • odgovor na pandemiju koronavirusa
  • okoliš i klima
  • edukacija
  • zdravlje
  • mediji i zabava
  • ekonomija i gospodarstvo
  • umjetnost i kreativnost

Podijeli:

 

Vezane objave