Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o olakšavanju prekograničnog pristupa elektroničkim dokazima. Na posljednjem sastanku Vijeća za pravosuđe 8. lipnja povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourová već je predstavila tri zakonodavne mogućnosti za olakšavanje pristupa e-dokazima.

Europska komisija će pripremiti zakonodavni prijedlog na temelju razgovora koje su vodili ministri pravosuđa članica Europske unije te prikupljenih prijedloga građana.

„Naša je zadaća štititi Europljane te osigurati da se kriminalci privedu pravdi. Granice ne ograničavaju kriminal, međutim često ograničavaju kaznene istrage. Mi ćemo to promijeniti. Internet ne može biti utočište kriminalaca. Kriminalci često iza sebe ostavljaju digitalne tragove koji mogu poslužiti kao važni dokazi u kaznenim postupcima te usmjeriti rad istražitelja.

E-dokazi koji se upotrebljavaju u kaznenim istragama mogu uključivati informacije o pretplatnicima te o njihovu prometu ili metapodatke, kao i podatke o sadržaju.

Iako su postupci za prikupljanje te vrste elektroničkih dokaza obično definirani na nacionalnoj razini, prikupljanje elektroničkih dokaza često ima prekogranične implikacije. Postojeća zakondavna rješenja u članicama EU često nisu dovoljna, a ponekad mogu i zaustaviti istrage“, upozorila je povjerenica  Jourová.