Europska komisija je objavila ažurirane smjernice o okončavanju neopravdanog geografskog blokiranja kako bi državama članicama i poduzećima koja se bave e-trgovinom olakšala prilagodbu novim pravilima koja 3. prosinca 2018. stupaju na snagu u cijelom EU-u.

Pravila o sprječavanju neopravdanog geografskog blokiranja dopuna su brojnim drugim mjerama koje je Europska komisija iznijela 2016. radi jačanja e-trgovine u Europi

Još u svibnju 2016. godine Europska komisija u okviru svojih strategija jedinstvenog digitalnog tržišta i jedinstvenog tržišta je predstavila je trodijelni plan za povećanje e-trgovine koji bi se trebao ostvariti borbom protiv geografskog blokiranja, cjenovno pristupačnijom i učinkovitijom prekograničnom dostavom paketa te promicanjem povjerenja potrošača kroz bolju zaštitu i provedbu.

Osnovu plana čine zakonodavni prijedlog za rješavanje neopravdanog geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na temelju državljanstva, boravišta ili poslovnog nastana; zakonodavni prijedlog o uslugama prekogranične dostave paketa radi povećanja transparentnosti cijena i poboljšanja regulatornog nadzora; te zakonodavni prijedlog za jačanje ostvarivanja prava potrošača i smjernice kojima se pojašnjava, među ostalim, što se može smatrati nepoštenom poslovnom praksom u digitalnom svijetu.

Novim mjerama Europska komisija želi potrošačima i poduzećima omogućiti jednostavniju i pouzdaniju kupnju i prodaju proizvoda i usluga putem interneta.

Ove je godine na snagu stupila nova Uredba o uslugama prekogranične dostave paketa, a EK sada provedbenim aktom olakšava pravilnu primjenu tih pravila u državama članicama.

Oba su dokumenta objavljena uoči sastanka europskih ministara konkurentnosti 27. rujna, na kojem će se razgovarati i o statusu inicijativa o e-trgovini na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Podijeli:

Vezane objave