Bitcoin platna mreža i pripadajuća digitalna valuta već mjesecima prolazi proces pripreme proširenja kapaciteta mreže. Među velikom većinom članova bitcoin ekosustava postoji konsenzus o koracima koji će dovesti do tog povećanja. Dogovoreni koraci postupno će kroz sljedećih šest mjeseci uvesti promjene bitcoin protokola koje će proširiti kapacitet mreže prvo za 50%, a onda, nakon nekoliko mjeseci, za još dvostruko, doznali smo od osnivača i direktora tvrtke Electrocoin d.o.o. Nikole Škorića.

„Manjina bitcoin entuzijasta, okupljena oko Amaurya Sécheta, inžinjera iz Facebooka, u nezadovoljstvu predloženim koracima odlučila je ponuditi alternativno rješenje nazvano bitcoin cash, koje će u jednom koraku povećati kapacitet bitcoin mreže za 8 puta. Odlučili su se za ovaj potez ponukani sporošću stvaranja konsenzusa i relativno malim predloženim povećanjem kapaciteta mreže“, smatra Škorić.

Amaury Séchet, inžinjer iz Facebooka, u nezadovoljstvu predloženim koracima proširenja bitcoin mreže s istomišljenicima se odlučio je ponuditi alternativno rješenje bitcoin cash

Aktiviranje bitcoin cash protokola prema najavama izvedeno je 1. kolovoza 2017. godine u 14,37 sati po srednjoeuropskom vremenu S obzirom da velika većina članova bitcoin ekosustava nije podržala izmjene protokola koje predlaže bitcoin cash, taj korak rezultirao je podjelom bitcoin mreže na dvije: većinsku bitcoin mrežu i manjinsku bitcoin cash mrežu.
Uspostava paralelne bitcoin cash mreže nije imala većih posljedica na funkcioniranje većinske bitcoin mreže. Skoro svi bitcoin servisi su djelomično ili potpuno suspendirali svoje poslovanje neposredno prije aktivacije bitcoin cash mreže, no već kasnije istog popodneva mnogi servisi funkcioniraju uobičajeno, dok se povratak cijelog bitcoin ekosustava u uobičajeno funkcioniranje dogodio u srijedu 2. kolovoza.

I jedina hrvatska bitcoin mjenjačnica (bitcoin-mjenjacnica.hr) tvrtke Electrocoin d.o.o. iz Zagreba, nakratko je suspendirala svoje poslovanje neposredno prije aktivacije bitcoin cash mreže, no već kasnije istog popodneva mjenjačnica je nastavila sa redovnim radom.
Kako nam je objasnio Škorić utjecaj aktivacije bitcoin cash mreže na vrijednost bitcoina bio je ograničen. Naime, njegova je vrijednost pala s jutarnjih 2.500 eura na minimalnih
2.221 eura sat i pol nakon aktivacije bitcoin cash mreže, što je znatno iznad srpanjskog minimuma od 1.610 eura. Vrijednost mu se do 19 sati istoga dana oporavila na 2.323 eura.
„S obzirom da se velika većina bitcoin mreže nije pridružila novoj, manjinskoj bitcoin cash mreži, njena budućnost je neizvjesna“, smatra Škorić ističući da je bitcoin cash mreža tijekom popodneva 1. kolovoza, odnosno na dan kada je profunkcionirala već imala ozbiljnih problema, a skoro sve bitcoin burze već su unaprijed najavile da neće ponuditi novi bitcoin svojim klijentima za trgovanje.

„Zagrebačka bitcoin-mjenjacnica.hr također nema planove svojim klijentima ponuditi bitcoin cash digitalnu valutu“, rekao je Škorić osnivač i direktor Electrocoin d.o.o., tvrtke koja se bavi razvojem i savjetovanjem na području kriptovaluta, osnovanog u veljači 2014. godine. Vlasnici Electrocoin d.o.o. su i operateri najveće hrvatske bitcoin mjenjačnice (bitcoin-mjenjacnica.hr), a razvijaju i nekoliko projekata baziranih na digitalnim valutama bitcoin i ethereum.
Inače, digitalna valuta bitcoin pojavila se 2009. godine, a zadnjih nekoliko godina u medijima se sporadično javljaju vijesti, kako o vrtoglavom porastu njene cijene i inovativnim riješenjima koje nudi, tako i o raznim zlouporabama koje anonimnost bitcoina omogućava. Većina nacionalnih centralnih banaka zbog toga ne omogućuje legalnu uporabu digitalnih valuta a nekoliko zemalja u svijetu (Saudijska Arabija, Ekvador i Kirgistan) zabranjuje njihovu uporabu.

Podijeli: