Najveća konferencija u području primjene ICT-a u obrazovanju u Republici Hrvatskoj okupila je 1.074 sudionika, uključujući nastavnike u osnovnim i srednjim školama, Carnet sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Kroz više od 100 prezentacija i 63 radionice obrađene su glavne teme konferencije te ponuđeni odgovori na brojna pitanja koja se izravno tiču obrazovanja, znanosti i korištenja novih tehnologija. Istaknuta je važnost medijske, digitalne i znanstvene pismenosti, korištenja digitalnih vještina i kritičkog razmišljanja, primjene umjetne inteligencije i neuroznanosti u obrazovanju, kao i efikasnog korištenja tehnologije u obrazovanju.

Predavanja Kreativnost 4.0: kreativnost usprkos i zahvaljujući 4. industrijskoj revoluciji Roberta Kopala bila je jedna od glavnih 20. Carnetove korisničke konferencije CUC20: Mreža ideja, održane u Šibeniku.

O promjenama u sustavu obrazovanja i novim metodama učenja, radionicu Leading Education Transformation za ravnatelje škola održala je profesorica na Renton Preparatory Christian School, jednoj od Top 3 STEM škole u SAD-u te jedne od najtraženijih američkih predavačica Michelle Zimmerman. Njenim je predavanjem People First: Technology that Supports Humanity i zaključilo CUC 2018.

“Blockchain je nova tehnologija koja se počinje masovno primjenjivati u raznim sektorima društva. O njoj se priča kao o novoj generaciji interneta koja omogućava direktan transfer vrijednosti među sudionicima te koja će imati potencijalno dalekosežne ekonomske i socijalne posljedice“, naglasio je u predavanju Što je blockchain i zašto je važan? Kristijan Lenac.

Na radionici pod naslovom Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kn svi zainteresirani su na primjeru natječaja za financiranje projekta iz strukturnih fondova mogli saznati na koji način svoju ideju pretvoriti u uspješan EU projekt i na što sve pritom treba obratiti pažnju.

Konferencija je ovo godine ponudila dva nova formata – Teachmeet i Speeddate, kako bi dodatno potaknula sudionike na prijenos vlastitih znanja i iskustava te im omogućila lakše pronalaženje partnera za suradnju kako u nastavnim i istraživačkim aktivnostima tako i prilikom apliciranja projekata za financiranje iz EU fondova.

U okviru konferencije održano je i nagradno natjecanje Snimi, napiši i osvoji! namjenjeno svim osnovnim i srednjim školama s ciljem poticanja škola na kreativnu primjenu ICT-a u nastavnim aktivnostima. Nagradu u kategoriji osnovne škole odnijela je OŠ dr. Franjo Tuđman iz Šarengrada, a u kategoriji srednje škole najbolja je bila Geodetska škola iz Zagreba.

Programski odbor konferencije za najbolji rad konferencije proglasio je rad Posredovani prijenos u poučavanju programiranja Divne Krpan s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i Damira Brčića iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na konferenciji je bilo riječi i o zaštiti osobnih podataka, intelektualnom vlasništvu, poduzetništvu i informatizaciji poslovnih procesa u obrazovnim ustanovama, sigurnosti i ostalim temama i izazovima digitalnog društva.

Podijeli:

Vezane objave