U Srcu je u petak, 9. lipnja 2017. održan sedmi MoodleMoot Hrvatska 2017. Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i ove je godine organizirao godišnje okupljanje moodlera, odnosno svih koji se bave sustavom Moodle (alat za e-učenje) ili su zainteresirani za njega.

Cilj događanja je razmjena iskustava, suradnja te stvaranje regionalne mreže korisnika povezanih sa sustavom Moodle u interaktivnu suradničku mrežu, a ove godine, uz Srce, suorganizator je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Europska unija stavlja poseban naglasak na kvalitetu obrazovanja, inovativne načine poučavanja i učenja pomoću novih tehnologija i digitalnih sadržaja te je kroz strateški okvir za obrazovanje i osposobljavanje 2020 definirala primjenu ICT i tehnologije e-učenja u obrazovanju kao jedan od prioriteta. U zadnjem dokumentu Europske komisije objavljenom 30. svibnja 2017. pod nazivom School development and excellent teaching for a great start in life ponovo se ističe važnost visokokvalitetnog obrazovanja kao i dostupnost obrazovanja svima uz primjenu novih tehnologija. Stoga je itekako važno osigurati nastavnicima tehnologije i alate e-učenja kao i pružiti im sustavnu podršku pri njihovom integraciju u obrazovni proces. Moodlemoot je jedna od aktivnosti Centra za e-učenje Srca kojom se želi nastavnicima približiti nove tehnologije, sustav Moodle te pružiti podrška u radu s tim tehnologijama.

Na ovogodišnjem događanju održana su dva pozvana predavanja:

  • Louise Olney i Steve RycroftThe Open University, Velika Britanija, održali su predavanje na temu Creating a student-centred digital learning experience at the Open University
  • Danute Pranckute i Marius SadauskasVytautas Magnus University, Litva u svojem su predavanju naziva Moodle solutions integration for a traditional university: VMU case predstavili svoja iskustva u implementaciji sustava Moodle na tradicionalnom sveučilištu.

Na Moodlemootu Hrvatska 2017 održano je, osim pozvanih predavanja, i 13 prezentacija u paralelnim sekcijama u dvije dvorane, a teme su bile od tehničkih i developerskih vezano uz sustav Moodle do iskustava u primjeni tehnologija i alata e-učenja u nastavi i vrjednovanju studenata u virtualnom okruženju. Uz prezentacije i pozvana predavanja održane su i dvije radionice.

Događanja i konferencije Moodlemoot organiziraju se diljem svijeta, a organizacijom ovog događanja Hrvatska želi biti aktivan član globalne Moodle zajednice.

Sustav Moodle važan je i sve prisutniji alat za e-učenje te je najraširenije rješenje za e-učenje i održavanje nastave na daljinu, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Moodle je LMS, (Learning Management System), odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima, a izgrađen je na platformi otvorenog koda (Open Source).

Sustav za učenje Srca-Merlin koji koriste ustanove u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj u pojedinoj akademskoj godini ima preko 6.700 e-kolegija, koje održava preko 3.800 nastavnika za oko 40.000 studenata.

Podijeli:

 

Vezane objave