Dvadeset i peti Mreža Smart Day (MSD25) održali smo u HUB385, s temom: Kako zamijeniti tradicionalne mreže pametnim sigurnosnim sustavom?, partneri su nam bili tvrtke Juniper i Clico.

Uvodno predavanje How to change traditional network into smart security system? održao je Slawomir Karas, Juniper Senior Partner System Engineer.

Nakon toga uslijedila je panel diskusija koju je moderirao Oleg Maštruko, glavni urednik Mreže, a sudjelovali su: Ivan Mladenović, Regional Manager Adriatic, Clico, Slawomir Karas, Juniper Senior Partner System Engineer, Aljoša Lovrič-Petrič, Mercury Processing Services International, te Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost iz tvrtke DefenseCode.

Juniper smo kao rješenje odabrali prvenstveno radi cijene – najpovoljniji, ali s druge strane, nismo pogriješili jer nismo izgubili na manjku featurea. Firewall nam je u jezgri i na perimetru IT sustava, to nam je bilo bitno, a Juniper je to nudio.“ – kaže Aljoša Lovrič-Petrič. „Prema našem iskustvu nema bitnijih problema kad se mijenjaju ili kombiniraju vendori tj. dobavljači sigurnosnih sustava. Čak i kineski vendori se bez problema uklapaju u postojeće sustave. Manje-više, svi nastoje ponuditi otvorene standarde. Čak je i Cisco bio prisiljen napraviti kompromise i omogućiti interoperabilnost s drugim vendorima.“

„Edge zaštita mora biti inteligentna i bazira se na korisniku, a Core zaštita je drugačija – ovdje je naglasak na zaštiti prometa između dijelova unutar sustava. Ima li Juniper rješenja za desktop (pojedinačne) korisnike? Imamo i desktop modele s pasivnim hlađenjem koji su pogodni za male korisnike. Također, i  cijena im je vrlo razumna. Juniper i QRadar – generalno je riječ o proizvodima iste funkcionalnosti. Forensics Analysis je modul u kojem leži razlika. Inače, Sophos nam je glavni partner u području firewalla.“ – kaže Slawomir Karas.

Ivan Mladenović ističe: „Dolazim iz prodaje i bitno je odabrati pravi uređaj po pravoj cijeni. Kod Junipera me je iznenadilo što je riječ o brendu iz područja service providinga, a implementirali su ozbiljna rješenja u enterprise segmentu, pa čak i u segmentu SMB korisnika. SRX uređaji namijenjeni su obrani malih ureda, a cjenovno su daleko ispod konkurencije. Tehnološki ne zaostaju za konkurencijom, a u nekim featureima su i bolji. IoT je relativno nezavisan u odnosu na proizvođača sigurnosne opreme. Juniper omogućuje integraciju u razne sustave. IoT uređaja je sve više i više pa je veliki izazov boriti se s tim da se takvi uređaji zaštite. Primijetili smo da postoji potreba za lokalnom podrškom. Lokalizirali smo podršku koja je u presalesu besplatna. Clico je servisni partner Junipera što je zgodno jer lokalni inženjeri rade na podršci.“

„U novije vrijeme napadi postaju fileless. Potrebno je mapirati ranjive aplikacije. Inače, oko 80% web stranica je ranjivo, a radi se mahom o  ozbiljnim firmama koje se bave sigurnošću. Nikakvo tehnološko čudo vas od toga ne čuva – to morate sami „pokrpati“. Sve razvijene zemlje danas imaju rješenja kojima nastoje doći do informacija od drugih. Amerikanci su najveći špijuni. Američki sigurnosni provideri su izjavili kako će američkoj vladi bez problema ustupiti podatke koje prikupljaju, ako to od njih zatraže.“ – dodaje stručnjak za sigurnost Lucijan Carić.

Podijeli:

 

Vezane objave