Michal Gromek iz Stockolm School of Economics

U jugoistočnoj Europe je od 2012. do 2016. godine prikupljeno kroz više od 2.200 crowdfunding kampanja (grupno financiranje) 9 milijuna američkih dolara. To je ključni podatak istraživanja agencije Brodoto predstavljenog na Zagreb Crowdfunding Conventionu.

“Iako čitava regija u razdoblju koje se analiziralo bilježi rast prikupljenih sredstava kroz crowdfunding od 450 posto, čak 80 posto novca završilo je u Sloveniji. Zanimljivo je da je tek 10% svih pokrenutih kampanja uspješno, a manje od 0,5% stanovništa regije je sudjelovalo u crowdfunding kampanjama,” istaknuo je direktor agencije Brodoto Marko Gregović.

Zagreb Crowdfunding Convention već treću godinu za redom organizira Brodoto, ove je godine okupila 130 crowdfunding stručnjaka i entuzijasta iz regije i Europe. Ovogodišnju konvenciju podržali su Veleposlanstvo Švedske, HAMAG BICRO i Interreg projekta Europske unije Crowd-fund-port.

Michal Gromek iz Stockolm School of Economics istaknuo je da se crowdfundingom još uvijek smatraju nagradne i donacijske kampanje ali da nas očekuju brojne promjene u toj djelatnosti poput crowdfunding kredita, ali i crowdfunding nekretnina te crowdfunding osiguranja.

Podijeli: