Održali smo MSD35, tema je bila: ERP – lokalni izazivači protiv globalnih divova, a partner tvrtka InfoART.

Nakon otvaranja i uvodne riječi izvršnog producenta Mreža Smart Daya i glavnog urednika Mreže Olega Maštruka, uvodno predavanje održao je direktor Buga i ERP entuzijast Aron Paulić koji je ukazao na osnovne karakteristike i svjetske trendove ERP-a te domaćeg tržišta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema Gartneru, rekao je Paulić, globalno ERP tržište nije pretrpjelo štete u pandemiji nego je prošle 2020. godine u odnosu na 2019. godinu raslo 4 posto. Od ukupne vrijednosti tržišta 90% se odnosilo na obnovu licenci i održavanje postojećih ERP sustava dok se preostali dio odnosio na nove projekte koji su duže pripremani te realizirani uslijed novih radnih izazova kao što su rad na daljinu, problemi s opskrbom…

Za hrvatsko tržište nema podataka jer nitko ne vodi evidenciju, premaleni smo. One tvrtke koje su realizirale nove ERP projekte ostvarile su bolje poslovne rezultate. Prema podacima Gartnera nije bilo posebnih promjena u tržišnim udjelima vendora za tržištu ERP-a, zrelom tržištu na kojem dominiraju SAP i Oracle. Lider tržišta SAP globalno je vodeći u svim segmentima ERP rješenja. Trendovi u ERP-u su selidba u cloud, dvoslojno (two-tier) rješenje te nove tehnologije poput mobilnih rješenja, umjetne inteligencije (Artificial intelligence AI) i poslovne inteligencije (business intelligence)…

Govoreći o europskom tržištu Paulić je rekao kako su lideri SAP, Oracle i Microsoft. Osnovno pitanje za tvrtke je izbor globalnog rješenja ili nekog lokalnog jer i jedan i drugi izbor ima svoje prednosti i nedostatke, Izbor globalnog rješenja dobro je, na primjer, za tvrtke na burzama i one koje imaju u planu izići na burzu jer im takav ERP, zbog marketinga velikih vendora, daje prepoznatljivost. Usto, u međunarodnim poslovima globalna rješenja su prilagodljivija, no, takav izbor je i skuplji u odnosu na lokalna rješenja koja su u pravilu prilagodljivija lokalnim propisima i zakonodavstvu, imaju lakše i brže nadogradnje koja ne mora prolaziti korporativne procese velikih vendora, a lokalni vendori nastoje udovoljiti svim zahtjevima klijenata.

Razvoj lokalnih ERP rješenja u Hrvatskoj započeo je prije tridesetak godina, a neki od njih su uspjeli svojim rješenjima ući i na regionalno tržište te i izvan regije.

Nakon uvodnog predavanja Aron Paulić je moderirao panel raspravu u kojoj su sudjelovali Sandra Mikuš, direktorica Sektora za informacijske tehnologije u Croatia osiguranju, Danko Sučević, partner u tvrtki Infokorp i stručnjak za krizni menadžment i Mario Hegedüs, Izvršni direktor u Infoartu.

Sandra Mikuš, koja je u svojem višegodišnjem iskustvu radila je na ERP rješenjima u nekoliko najvećih hrvatskih tvrtki i na različitim ERP sustavima, podsjetila je na formiranje udruge SAP korisnika koji su se kod njemačke tvrtke izborili za brže usklađivanje SAP rješenja u česte promjene hrvatskih zakonskih propisa te kontinuiranom dijalogu sa tvrtkom od 2009. godine o prilagođavanju i održavanju rješenja na hrvatskom tržištu.

Danko Sučević je svoje tvrtke s lokalnim ERP rješenjem sukladno tržišnim kretanjima preusmjerio u business services & outsourcing tvrtku za implementaciju i konzalting različitih ERP rješenja i njihovo prilagođavanje specifičnim potrebama. Naime, globalne proizvođače poslovnog softvera lokalizacija, posebno na manja tržišta poput hrvatskog, puno košta te se oslanjaju na prilagođavanje od lokalnih tvrtki što se radi preko centralnih servera globalnih vendora.

Infoart je lokalni provider poslovnog softvera, koji uz svoja rješenja s kojima su se osim Hrvatske proširili i na regiju te neka tržišta izvan regije, radi i implementacije i prilagodbe globalnih rješenja, objasnio je Mario Hegedüs naglasivši kako se kod izbora globalnog ERP rješenja njih angažira za nužne prilagodbe jer su brži, fleksibilniji za operativne procese i održavanja.

Sučević je naglasio kako je implementacija domaćeg ERP rješenja puno jednostavnija od lokaliziranog globalnog rješenja jer je usmjerena na domaće poslovne prilike i poslovne navike.

Mikuš je uz napomenu da globalna ERP rješenja znače i bolji brending tvrtke, da su prilagođenija revizijama jer revizori uvažavaju rješenja velikih globalnih tvrtki te za njih imaju automatizirane načine revizije ne znači da su bolja rješenja za samo poslovanje jer se kod izbora ERP rješenja treba prije svega voditi odrednicom najveće vrijednosti tvrtke, ako je, na primjer, najveća vrijednost tvrtke ljudski kapital onda treba birati tome prilagođeno rješenje itd.

Sudionici panela složili su se oko tendencije preseljenja poslovnih softvera u cloud što često bude usmjeravano od proizvođača softvera koji na taj način najlakše kontroliraju pretplatu. U mnogo poslovnih primjera praktičnije rješenje za tvrtke je on premises rješenje kako zbog sigurnosti podataka, cloud rješenja mogu biti komplicirana te je lakše komunicirati s regulatorima s rješenjima koja su na vlastitim serverima.

U nastavku možete pogledati snimku Mreža Smart Daya:

Podijeli:

 

 

Vezane objave