Latencija (ping) mjeri koliko brzo uređaj dobije odgovor mreže nakon što pošalje zahtjev. Mala latencija znači da poslužitelj brzo odgovara na zahtjev, dok velika latencija znači spor odgovor.  Latencija je uvijek bila važna za online iskustvo. Međutim, često je bilo teško napraviti razliku između spore veze i velike latencije jer oboje može odgoditi da korisnik dobije ono što želi s interneta. U posljednje vrijeme mnogi korisnici imaju brže veze zahvaljujući tehnologijama 4G LTE+ i 5G, ali još uvijek može postojati kašnjenje između što korisnik traži sa svog uređaja izvršenja tog zahtjeva na mreži. Dakle, kod sve bržih prijenosa podataka sve je uočljivije postoji li slaba latencija.

Latenciju, naravno, mjere svi koji se bave karakteristikama mreža jer je ona jedan od njenih ključnih parametara. Kako je sve više uređaja povezano na Internet, samo jedna osoba može imati istodobno nekoliko uređaja online (pametni telefon, laptop, pametni televizor te sve više pametnih uređaja), odaziv mreže postaje sve važniji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Zbog toga je Ookla u svojem testu mrežnih parametara Speedtest započela detaljnije mjeriti latenciju nastojeći uočiti tzv. uska grla u vezi. Sada se u Speedtestu mjere ping u mirovanju (Idle Ping), ping u preuzimanju (Download Ping) i ping u slanju podataka (Upload Ping).

Takvo mjerenje korisniku omogućuje uočiti gdje su uska grla u odzivu mreže. Ako je ping u stanju mirovanja visok problem je u kašnjenju odaziva mreže, tu problem može biti, na primjer, mjesto gdje se nalazi router. Ako je ping kod downloada ili uploada visok problem je u samoj mreži ili pak u routeru.

Podijeli:

 

 

Vezane objave