020

Porezna uprava objavila je ovih dana Obavijest obveznicima fiskalizacije o prelasku na TLS protokol – objavu koja je možda prošla nezapaženo, no nekim bi poduzetnicima mogla stvoriti dodatne troškove.

“U svrhu održavanja potrebne razine informacijske sigurnosti najavljujemo obveznicima fiskalizacije ukidanje podrške za SSL v3 i TLS v1.0 enkripcijski protokol na CIS-u Porezne uprave. Uskoro će na strani CIS-a biti podržani samo protokoli TLS v1.1 i TLS v1.2.” Centralni informacijski sustav Porezne uprave će od 9. siječnja 2017. godine na sigurniji način razmjenjivati podatke s računalima na strani korisnika fiskalizacije – što su gotovo svi gospodarski subjekti u Hrvatskoj koji pružaju mogućnost plaćanja gotovinom.

S obzirom na prelazak na nove sigurnosne protokole, iz Porezne uprave pozivaju korisnike da na vrijeme poduzmu sve potrebne korake za provjeru kompatibilnosti rješenja naplatnih uređaja za komunikaciju s CIS-om putem TLS v1.1 i v1.2 protokola, te da na vrijeme naprave potrebne prilagodbe u korisničkim rješenjima. Tvrtke koje razvijaju i održavaju softver za fiskalizaciju prilagodbe su unutar testne okoline mogle raditi od početka rujna.

Međutim, korisnici s operacijskim sustavima Windows XP i Vista, koji ne podržavaju TLS v1.1 i v1.2, od 9. siječnja sljedeće godine više neće moći provesti fiskalizaciju računa. Kako je određeni broj korisnika, mahom malih poduzetnika, prilikom uvođenja fiskalizacije početkom 2013. godine posegnuo za najjeftinijim rješenjem – kupovinom računala osnovne konfiguracije sa starijim Windows OS-om, sada će svi oni biti primorani obnoviti svoje sustave.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najmanje što će morati učiniti jest nadograditi OS na noviju generaciju Windowsa, tj. aktualne Windowse 10. No, ako im računalo na blagajni ne udovoljava hardverskim zahtjevima “desetke”, morat će investirati i u potpuno novo računalo, te na njega instalirati program za fiskalizaciju – što će ih u najboljem slučaju koštati oko 2.500 kuna po blagajni.

Podijeli:

 

 

Vezane objave