Autonomni autobus Evo iz Navya pruža autonomnu uslugu prijevoza u Francuskoj od kraja lipnja ove godine.

Naime, u suradnji s Keolisom, autonomna usluga prijevoza razine 4 bez vozača djeluje u Nacionalnom sportskom streljačkom centru (NSSC) u Châteaurouxu u Francuskoj, navodi se u priopćenju Navya u čijoj se brošuri mogu pročitati i vidjeti pojedinosti o tom vozilu. Autobus prevozi sportaše i posjetitelje s parkirališta do recepcije na unaprijed određenoj ruti od 1,5 km. Prijevoz je maksimalne brzine od 18 km/sat.

To je u stvari prvo autonomno vozilo razine 4 u svijetu u praktičnoj primjeni. U razvoj Evoa uloženo šest godina eksperimentiranja u čemu je sudjelovalo oko 200 stručnjaka Navya.

Najnovija inačica Evoa uključuje mnoga poboljšanja razvijena u posljednje vrijeme, poput daljinskog praćenja stanja vozila u stvarnom vremenu što osigurava njegovo prediktivno održavanje. Evo koristi program Navya Driver koji mu zahvaljujući brojnim senzoorima omogućuje rad bez vozača na unaprijed određenoj ruti.

Daljnji planovo si osposobiti autonomno vozilo razine 4 da vozi cestom s više traka i prolaženje kroz raskrižja sa semaforima i drugom signalizacijom. (foto Navya)

Podijeli:

 

Vezane objave