Dok se korisnički implementira nova generacija telekomunikacijske tehnologije 5G i u toj primjeni definiraju njeni dodatni tehnički standardi te poslovni modeli u isto vrijeme se istraživački odjeli najnaprednijih tehnoloških tvrtki a uz pomoć njihovih strukovnih organizacija za nove tehnologije te organizacije javnog sektora usmjerene na nove tehnologije i strategiju uveliko bave slijedećom generacijom komunikacijske tehnologije – 6G.

istraživanje nove generacije telekomunikacijskih tehnologija 6G vrši se u terahertznom frekvencijskom području

Radi se o desetogodišnjem komunikacijskom tehnološkom ciklusu prema kojemu se 2030. godine, ili nešto ranije, očekuju komercijalni počeci primjene nove generacije komunikacijske tehnologije. Jasno je da velike tehnološke kompanije koje žele ostati lideri u industriji nemaju vremena za čekanje. Uostalom na takav ritam su naviknuti u svim dosadašnjim napredcima u razvoju novih generacija komunikacijske tehnologije. Sukladno tom ritmu prvi proizvodi s novom 6G tehnologijom pojaviti će se najkasnije 2029. godine, a počeci standardizacije 2028. godine. Najranija istraživanja za novu generaciju komunikacijske tehnologije započeli su još 2018. godine u tehnološki najnaprednijim zemljama SAD, Kini i Južnoj Koreji. Iz Južne Koreje, gdje je telekomunikacijski tehnološki lider Samsung, su već najavili kako s primijenjenim eksperimentima započinju već 2027. godine, a s prvim komercijalnim primjenama 2029. godine. Dosadašnja ulaganja u razvoj 6G-a u toj su zemlji nešto ispod 12 milijardi američkih dolara. Iste najave prvih komercijalnih primjena u 2019. godini dolaze i iz Kine gdje se razvojem najnovije generacije telekomunikacijske tehnologije bave Huawei i ZTE. Kinezi su u studenom 2020. godine lansirala satelit u Zemljinu orbitu u potpunosti namijenjen testiranju istraživanju 6G-a. Koliko se za sada zna u SAD je u istraživanje nove generacije telekomunikacijske tehnologije kroz posebno za to formiranu industrijsku grupu uloženo skoro 12 milijardi dolara, a u Japanu gdje se s istraživačkim projektima krenulo 2020. godine već je investirano nešto ispod 10 milijardi dolara.

Tehnološka očekivanja

Kao i kod smjena ranijih tehnoloških generacija, dolazak 6G-a neće znači odbacivanje 5G-a. Budući da operatori ulažu velika sredstva u postavljanje 5G mreža (na primjer, samo su američki operateri potrošili više od 81 milijardu dolara za prilagođavanje uređaja frekvencijskom opsegu C), jasno je kako će novu generaciju mreže tehnološki usmjeravati na nadogradnji postojeće. Prije svega to se odnosi na dijeljenje i vizualizaciju RAN arhitekture kao na temeljne dijelove buduće 6G mreže. Prema očekivanjima nekih stručnjaka 6G će donijeti i nove mogućnosti korištenja ruba mreže (edge computing) čije sve mogućnosti neće iskoristiti 5G.

6G će donijeti naprednije korištenje digitalnih blizanaca

Tehnološki gledano, 5G tehnologija razvijati će se prema novim ‘samostalnim’ 5G jezgrenim mrežama koje omogućuju industrijske aplikacije poput povezane i automatizirane mobilnosti (Connected and Automated Mobility CAM) i industrije 4.0. Takve napredne infrastrukture bit će i polazišta za 6G tehnologije.

Mogućnosti 6G mreža zamišljaju se s 50 puta većim brzinama od 5G mreža (u stotinama GB ili čak u terabitima te s latencijom u mikro sekundama), uz još manju potrošnju energije, korištenje digitalnih blizanaca koji vjerno repliciraju predmete, strojeve i ljude u obliku avatara, sposobnosti i za simulaciju mjesta u 3D-u, poput ureda ili tvornica, uz mogućnost daljinske interakcije s njihovim virtualnim okruženjem… 6G će, kako se očekuje, omogućiti i najsloženije simulacije digitalnih blizanaca poput cijelih gradova, odnosno velegrada s milijunima ili milijardama povezanih senzora što će potpuno izmijeniti ljudski doživljaj Interneta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Utrka je počela

Europski projekt Hexa-X, koji financira Europska komisija, usmjeren je na istraživanje i razvoj 6G-a a kroz EU program Horizon 2020. Hexa-X formirana je kao konzorcij na zajedničkom sastanku 12. siječnja ove godine. Projekt vodi finski telekomunikacijski div Nokia, Ericssonu je povjerena vodeća tehnička uloga. Dvadeset i pet velikih telekomunikacijskih kompanija, iz devet različitih zemalja, sudjeluju zajedno s Nokiom u globalnoj utrci za mreže šeste generacije.

Europska komisija je usvojila i zakonodavni prijedlog za predstojeće europsko partnerstvo za pametne mreže i usluge (Smart Network Services SNS) prema 6G.

Prijedlog za Zajedničko poduzeće za pametne mreže i usluge (SNS) prema 6G dio je Jedinstvenog temeljnog zakona kojim se uspostavlja skup od devet zajedničkih poduzeća u okviru Horizon Europe. Namjensko financiranje od strane Europske komisije projekta u iznosu od 900 milijuna eura trebalo bi biti sufinancirano od telekomunikacijske industrije.

Europski projekt Hexa-X vodi finski telekomunikacijski div Nokia, Ericssonu je povjerena vodeća tehnička uloga

O prijedlogu će raspravljati države članice u Vijeću Europe kako bi projekt zaživio prije kraja ove godine.

Do tada u Europi je pokrenut  prvi skup 6G projekata  vrijednih 60 milijuna eura u okviru 5G-PPP-a, dok je Hexa-X razvila prvi koncept 6G sustava dopunjen s osam projekata koji istražuju određene tehnologije za 6G. Te će tehnologije biti osnova za Internet sljedeće generacije (Next Generation Internet NGI) i bavit će se ciljevima održivog razvoja (Sustainable Development Goals SDG).

6G će donijeti veliku promjenu doživljavanja Interneta

Podijeli:

 

 

Vezane objave