Europska komisija je predstavila nova pravila za potporu digitalizaciji korporativnog izvješćivanja i za postizanje veće transparentnosti godišnjih informacija koje su objavile tvrtke uvrštene na tržišta kapitala EU. Novi europski jedinstveni elektronski format (ESEF) koji je predložen učinit će financijske evidencije tvrtki čitljivijima i pristupačnijima.

Prema novim pravilima, od siječnja 2020. godine sve tvrtke morat će finalizirati svoja godišnja financijska izvješća koristeći najnovije digitalizirane sustave poslovnog izvješćivanja (XHTML i iXBRL) koji poboljšavaju pristupačnost i čine informacije lakšima za korisnike. Taj će potez također olakšati dostupnost ključnih financijskih informacija na svim službenim jezicima EU-a.

U prilog tim novim pravilima, Europsko tijelo za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) pripremilo je ESEF-ov Priručnik za izvješćivanje i ESEF taksonomske datoteke kako bi pomoglo tvrtkama u njihovoj pripremi. Nove odredbe temelje se na pravilima o financijskoj transparentnosti koja su već dogovoreni Europski parlament i države članice. One će se ažurirati na godišnjoj osnovi kako bi odražavale moguće ažuriranje taksonomije Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI), čiji je cilj poboljšati komunikaciju između izrađivača i korisnika financijskih izvješća. Taj delegirani propis predstavlja još jedan važan korak za digitalizaciju korporativnog izvješćivanja, u skladu s političkim opredjeljenjem „Ministarske deklaracije o e-upravi“, potpisane u Tallinnu 6. listopada 2017. godine.

Podijeli: