arhitektura DVB-T2 sustava

Odašiljači i veze d.o.o. predali su ponudu na javnom natječaju za uporabu RF spektra za zemaljsku digitalnu televiziju za multiplekse M1, M2 i L1 na području Republike Hrvatske.

Ako im temeljem ponude bude izdana dozvola, već od 15. rujna ove godine Odašiljači i veze će pokrenuti odašiljanje televizijskih programa s odašiljača Sljeme u novom multipleksu M2 u HD rezoluciji u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja za zagrebačko područje, a do 15. studenog i u cijeloj Republici Hrvatskoj za više od 97 % stanovništva, paralelno s postojećim programima u DVB-T sustavu u SD rezoluciji.

Istekom postojeće dozvole za multiplekse A i B, 1. srpnja 2020. godine, Odašiljači i veze uključit će novi multipleks M1 i u potpunosti prijeći na DVB-T2 sustav odašiljanja svih programa nacionalne razine u HD rezoluciji s pokrivanjem više od 99 % stanovništva Hrvatske. Istovremeno će svi programi regionalne razine u multipleksu M2 prijeći na DVB-T2 sustav, a moći će se odašiljati u HD ili SD rezoluciji, ovisno o izboru nakladnika.

Programi lokalne razine u multipleksu L1 u regijama d44-45-46 (zagrebačko i karlovačko područje) i d72 (šibensko područje) će 22. srpnja 2020. godine prijeći na novi sustav, s odašiljanjem u HD ili SD rezoluciji, ovisno o izboru nakladnika.

Trend broja TV priključaka po platformama 2011 – 2018; izvor Hakom

Podijeli:

 

Vezane objave