U ponedjeljak 7. lipnja ove godine veliki vojvoda Luksemburga Henri, u Bissenu u Luksemburgu, službeno je označio početak rada superračunala, sufinanciranog od EuroHPC JU i Luksemburga s 30 milijuna eura, MeluXina.

Novo superračunalo u seriji europskih računala visokih poerformansi je sposobna izvršiti više od 10 petaflopsa, što je ekvivalent od 10 milijuna milijardi izračuna u sekundi, što će je svrstati među 50 svjetskih superračunala. Računalo če se napajati zelenom energijom iz kogeneracijskog postrojenja na otpadno drvo.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Na temelju tehnološke infrastrukture BullSequana XH2000 od Atosa, MeluXina će luksemburškim i europskim znanstvenicima omogućiti suradnju u velikim međunarodnim projektima. Oni će podržati razvoj aplikacija u znanosti, javnom sektoru i industriji u domenama kao što su umjetna inteligencija, borba protiv klimatskih promjena, bioinženjering i prognoziranje vremena.

Od lipnja 2021., pristupno vrijeme superračunala EuroHPC JU bit će dodijeljeno europskim znanstvenim, industrijskim i korisnicima javnog sektora, u skladu s njihovim zahtjevima, u skladu s načelima navedenim u Uredbi vijeća EuroHPC JU i politici pristupa JU.

Podijeli:

 

 

Vezane objave