U ponedjeljak 7. lipnja ove godine veliki vojvoda Luksemburga Henri, u Bissenu u Luksemburgu, službeno je označio početak rada superračunala, sufinanciranog od EuroHPC JU i Luksemburga s 30 milijuna eura, MeluXina.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Novo superračunalo u seriji europskih računala visokih poerformansi je sposobna izvršiti više od 10 petaflopsa, što je ekvivalent od 10 milijuna milijardi izračuna u sekundi, što će je svrstati među 50 svjetskih superračunala. Računalo če se napajati zelenom energijom iz kogeneracijskog postrojenja na otpadno drvo.

Na temelju tehnološke infrastrukture BullSequana XH2000 od Atosa, MeluXina će luksemburškim i europskim znanstvenicima omogućiti suradnju u velikim međunarodnim projektima. Oni će podržati razvoj aplikacija u znanosti, javnom sektoru i industriji u domenama kao što su umjetna inteligencija, borba protiv klimatskih promjena, bioinženjering i prognoziranje vremena.

Od lipnja 2021., pristupno vrijeme superračunala EuroHPC JU bit će dodijeljeno europskim znanstvenim, industrijskim i korisnicima javnog sektora, u skladu s njihovim zahtjevima, u skladu s načelima navedenim u Uredbi vijeća EuroHPC JU i politici pristupa JU.

Podijeli:

 

 

Vezane objave