Tema broja je tranzicija običnoga grada u Smart City, pametan put do pametnog grada, kaže naša Marina Pavlić. IOT, Internet of Things, jednostavno je eksplodirao u Hrvatskoj u posljednjih godinu dvije. Interes za ponudom u ovom segmentu je ogroman, natjecanje providera i dobavljača rješenja u punom je zamahu. Jedna od najvažnijih primjena Interneta stvari upravo je u pametnim gradovima. Ima još tekstova o IOT-u u ovom broju, a za naredne ih spremamo i više.

Željko Ivanković napisao je tekst u stilu “state of the nation” – stanje u svijetu kriptovaluta danas. Situacija nije baš sjajna, došlo je do snažnog vala razočaranja, ili možda susreta s realnošću. Željko osim tog teksta, ima i svoju redovnu kolumnu, u kojoj se ovaj put dotiče vrlo zanimljive teme – kako nastaju društveni pokreti, što dijeli uspješne od neuspješnih, i kako su na to utjecali fenomeni društvenih mreža. Molim ga da razradi tu tematiku, jer mislim da nam u Mreži treba više tema koje spajaju tehnologiju i društvena gibanja. Cijeli smart city fenomen donekle spada u to, ali tu je ipak zasad više riječ o tehnici, a društveni utjecaj doći će kasnije. Na njega trebamo biti spremni.

Imamo još hrpicu tema o kriptovalutama, uključujući i reakciju struke na najavu novog zakona o kriptovalutama. Mislim da u vrijeme opće dostupnosti podataka neću otkriti veliku tajnu ako kažem da je tekst, na zahtjev autora (množina) potpisan pseudonimom. Tko god bi guglao ime autora, i sam bi to shvatio. Ni pseudonimi nisu više što su nekad bili! Čovjeka i njegove reference nađeš vrlo brzo… Dakle, kriptovalute i IOT tematski obilježavaju ovo izdanje, a možda će i cijelu godinu pred nama.

Petric je tradicionalno bio na CES-u, i donosi epski izvještaj iz Vegasa. Tech je življi nego ikada, hvala na pitanju. Ostale teme uobičajeni su miks aktualnosti, malo hardvera, tehnologija… uz primjereni manjak događanja u “stvarnom svijetu”, jer ovo je, što se toga tiče, mirniji dio godine. Ne nužno i za nas, koji održavamo MSD26, Bug Future Show, a već radimo i na narednom Mreža Smart Dayu.

Spremamo i treće izdanje naše konferencijske uspješnice – 3T – Tourism, Travel and Tech. Datum je 12. ožujka, lokacija ista kao i lani – Kaptol Boutique Cinema. Keynote predavanje održat će Miikka Rosendahl, koji je Helsinkiju pomogao da osvoji titulu Virtualnog glavnog grada svijeta, a svakako i hrvatskim tech i turističkim managerima može pomoći u proširenju ponude. Kotizacije su dostupne na http://3t.bug.hr/, a ako ste zainteresirani za partnerstvo na konferenciji, javite se!

3T održat će se 12. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

 

Podijeli:

 

Vezane objave