image6

WiFi standardi ne stoje na mjestu nego se konstantno razvijaju i unapređuju – tema broja je tako posvećena usporedbi, da ne kažemo ratu, između WiFija na 5 GHz i onog na 2,4 GHz, autor je naravno – legendarni Toni Drabik.

Nakon teme broja, ovim izdanjem dominiraju intervjui, kojih ima – toliko da ih jedva možemo pobrojati: Paul Couturier, LightCyber, Renée Saboti-Slovenc, Combis, Žiga Benedik, Trend Micro, Laurent Abadie, CEO Panasonic Europe, Roko Roić, King-ICT… Najveći je intervju mjeseca, s Goranom Radmanom. Radmana poznajemo dugo, još prije nego što je postao direktor prvog Microsoftovog ureda u regiji, i naravno Hrvatskoj. Posljednjih godina javnosti je znan kao direktor HRT-a, a sada se prešaltao na nešto sasvim drugačije, kako on to već zna – prodekan je za međunarodnu suradnju na Algebri i voditelj Algebrinog IgBS MBA programa e-Leadership.

Visoko učilište Algebra nedavno je u svoj obrazovni sustav pripojilo International Graduate Business School Zagreb(IgBS) i uvelo diplomske MBA studije eLeadershipa (eVođenje), koji će kombinirati stjecanje poslovnih vještina i primjenu suvremenih tehnologija u poslovanju, i to nam je bila glavna, iako ne i jedina tema razgovora.

Volimo iz prve ruke pisati o uspjesima hrvatskih IT tvrtki u svijetu, i ovaj mjesec u tom smislu imamo pravu poslasticu – reportažu o Infobipovim operacijama na najvećem svjetskom tržištu, u Kini.
Ericsson i Vodafone u Irskoj su realizirali najbrži uplink, korištenjem dupleksa s frekvencijskom podjelom s dva kanala nositelja od po 20 MHz (LTE FDD 40 MHz), uz 64 QAM modulaciju, a kao ključno obilježje Ericssonova mrežnog softvera uvedena je agregacija nositelja uzlazne veze. Rezultat takve nadogradnje softvera je 200-postotno poboljšanje uzlazne veze, u usporedbi s trenutačnim performansama uzlazne veze, uz mogućnost najvećih brzina do 150 Mb/s. O hardcore tech temi, ali i njenim posljedicama na korisnike i tržište, piše Željko Bukša.

Petric je, kao i obično, bio na vodećem skupu konzumne elektronike, IFA u Berlinu – i daje pregled trendova koji nas čekaju, čak i ako su naizgled banalni. Željko Ivanković, naš dežurni IT filozof, čudi se na koji način najveće svjetske kompanije stvaraju novac iz besplatnih “sirovina”, ali odmah nudi i moguće odgovore; da ne nudi, ne bi bio pravi IT filozof…

 

image3
5 GHZ protiv 2,4
image2
Goran Radman – nova karijera u Algebri, i nova ponuda akademskih programa
image4
Infobip u Kini…
image5
Rasvjetljavanje misterija digitalne ekonomije…
image1
Najbrži uplink u EU – i uloga Hrvata u tome
Podijeli: