Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 20. prosinca 2022. četvrtu po redu kriptomarku izdanu u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Motiv na kriptomarki je najpoznatiji hrvatski znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav. Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a marka nominalne vrijednosti 50,00 kn tiskana je u 30.000 primjeraka.

Promocija četvrtog izdanja kriptomarke bit će popraćena izložbom Teslinih osobnih stvari u poštanskom uredu 10114 Zagreb u Jurišićevoj ulici 5. Tesline naočale, torba, šešir, štap i rukavice mogu se pogledati od 20. prosinca 2022. do 1. veljače 2023. godine Osobni predmeti Nikole Tesle koje ćete moći ovom prilikom vidjeti u Zagrebu vlasništvo su Hrvatske pošte i čine stalan izložbeni postav u poštanskom uredu u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Novo izdanje kriptomarke Hrvatska pošta realizirala je u suradnji s tvrtkama BitX i MarrowLabs, kao i s Tehničkim muzejom Nikola Tesla. Kupnjom kriptomarke dobiva se fizička poštansku marku koju se može iskoristiti za slanje pošiljaka te digitalna marka u obliku nezamjenjivog tokena (NFT-a). Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i fizičke marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Digitalno izdanje kriptomarke dostupno je u pet različitih kategorija, svaka s motivom jednog od Teslinih izuma. Najekskluzivniji digitalni motiv, dostupan u samo 2.000 primjeraka, Teslin je pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju, a Teslina turbina dostupna je u najviše primjeraka, njih 10.000. Teslina zavojnica digitalni je motiv dostupan u 8.000 primjeraka, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6.000 primjeraka, a digitalni motiv Teslina broda na daljinsko upravljanje u 4.000 primjeraka.

Podijeli:

 

 

Vezane objave