Nakon što je do sada u hrvatskim osnovnim školama podjeljeno gotovo 30 tisuća micro bitova, u Hrvatsku je upravo stiglo novih 17 paleta, odnosno 38 tisuća micro bit računala od 45 tisuća koliko ih je kupio CARNet kroz projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja ProMicro. Micro bitovi će biti podijeljeni učenicima šestih razreda u 85 posto škola u Hrvatskoj, koliko ih se prijavilo za program.

ProMicro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, CARNeta i Udruge IRIM, osnivača Nenada Bakića, inače inicijatora nabavke mikroračunala za hrvatske učenike. Primjena micro bitova u nastavi, kako je naglasio Bakić, nije klasična kroz nastavu informatike nego interdisciplinarna aktivnost upoznavanja učenika s novim tehnologijama i razvoj njihove kreativnosti.

Pristigle micro bitove školama će u slijedećih par dana proslijediti, kao svoj doprinos projektu ProMicro, Hrvatska pošta a u cijelom projektu sudjeluje niz volontera. Tako su informatički stručnjaci u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održali edukaciju za zainteresirane nastavnike različitih predmeta o korištenju mikro računala upoznavši ih s nizom već postojećih metodologija rada kao i mogućnostima i metodama razvijanja kreativnih ideja kod učenika.

Za nabavku mikro bitova iz proračuna je izdvojeno ukupno 4,7 milijuna kuna  što je, kako je istaknula ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, mali iznos za rezultate koji će se ostvariti kroz obrazovni sustav.

Podijeli:

 

Vezane objave