Europska komisija priprema novi Zakon o digitalnim tržištima koji bi kombinirao ex ante pravila za platforme tzv. vratare (gatekeeper) ili, kako se nazivaju i strukturirajuće platforme, kao dio paketa Zakona o digitalnim uslugama (Digital Service Act DSA) i Novi alat za tržišno natjecanje (New Competition Tool).

Očekuje se da će Zakon o digitalnim tržištima biti objavljen zajedno sa Zakonom o digitalnim uslugama 2. prosinca 2020. godine. Prije toga, Europski parlament održat će 20. listopada 2020. godine završno plenarno glasanje o svoja tri izvješća o Zakona o digitalnim uslugama, koja se odnose na trgovačka i građanskopravna pravila za komercijalne subjekte koji posluju na mrežipoboljšanje funkcioniranja jedinstvenog tržišta i pitanja temeljnih prava. Novi alat za tržišno natjecanje odnositi će se isključivo na digitalno gospodarstvo, ne na ostali dio gospodarstva.

Moć izvan regulacije

Prema najnovijim podacima, ex-ante pravila za platforme vratare bavio bi se pitanjem jednakih uvjeta na europskim digitalnim tržištima, gdje, prema Europskoj komisiji, nekoliko velikih mrežnih platformi djeluju kao vratari. To su Apple, Amazon, Google i Facebook te Microsoft.

Europska komisija definira vratare kao posredničke usluge koje su de facto neizbježne za poslovne korisnike u digitalnoj ekonomiji koji žele pristupiti svojim tržištima u Europskoj uniji.

Pojam vratara je usko povezan s pojmovima “tvrtke sa strateškim tržišnim statusom” i nije nužno povezan s tradicionalnim konceptom dominacije na tržištu, jer mnogi vratari istovremeno djeluju na više tržišta. Velike mrežne platforme narasle su i stekle moć vratara, navodi se u procjeni učinka Europske komisije te naglašava kako svojom pozicijom i utjecajem imaju sposobnost i sudjeluju u štetnim trgovinskim praksama. Te prakse utječu i na njihove poslovne korisnike i na konkurente.

Crna i bijela te siva lista

Europska pravila će, kako se najavljuje, imati za cilj osigurati da potrošači imaju najširi izbor i da jedinstveno tržište EU-a za digitalne usluge ostane konkurentno i otvoreno za inovacije.

Europska komisija još nije odlučila koja je najbolja opcija za rješavanje kontrole platformi vratara, ali razmatra crnu listu zabranjenog ponašanja i bijelu listu obveza u četiri ključne usluge:

  • trgovinama aplikacija, odnosno online tržnicama i društvenim mrežama koje spadaju pod internetske usluge posredovanja,
  • mrežne tražilice,
  • operativni sustavi i
  • usluge u cloudu

Osim vjerojatne zabrane samopreferenciranja (davanja prednosti svojim proizvodima na platformama nauštrb konkurencije)i ekskluzivne predinstalacije vlastitih aplikacija na operativnim sustavima kao što su Appleov iOS ili Android, tvrtkama koje su vlasnici platformi vratara najvjerojatnije će se onemogućiti korištenje podataka prikupljenih na njihovim platformama za vlastite komercijalne aktivnosti, osim ako ih ne podijele s njihovih poslovnim korisnicima i konkurencijom te će dobiti strože obveze obavještavati regulatore o budućim spajanjima i preuzimanjima.

Europska komisija priprema i sivu listu na kojoj će se definirati zabranjena ponašanja velikih tehnoloških tvrtki. Kao očekivana zabranjena ponašanja navode se zabrana ograničavanja upotrebe podataka poslovnih korisnika i zabranu predlaganja različitih cijena istih usluga, jedna cijena za svoje aplikacije a druga za konkurenciju.

Podijeli:

 

Vezane objave