Brodovi Nora B i Miniplon razmještaju Dunant kabel do plaže Vendée u Saint-Hilaire-de-Riez

Podmorski kabel je u petak 13. ožujka dostavljen do francuske plaže Vendée kod gradića u Saint-Hilaire-de-Riez. Kabel je dug čak 6.600 km i polazi od Virginia Beacha u Sjedinjenim Državama. Kabel ima mogućnost prihvatiti čak polovicu sadašnjeg internetskog prometa između dva kontinenta. Kabel će imati najveći kapacitet na svijetu čak 250 terabajta u sekundi. Transatlantski kabel Marea koji su 2016. godine postavili Facebook i Microsoft, daleko od nižeg kapaciteta, 160 terabajta u sekundi.

Kabel je nazvan Dunant po osnivaču Crvenog križa Henryju Dunantu. Kabel će za nekoliko mjeseci biti operativan, a njegov investitor je GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft). Dunat je podmorski kabel koji nakon 15 godina ponovno povezuje SAD i Francusku. Investicije u podmorske kabele opravdane su jer se internetski promet naglo uvećava zbog porasta korisnika interneta, povećanje video sadržaja, interneta stvari… Internetski se promet u svijetu udvostručuje svake dvije do tri  godine. Najveći investitori u podmorske kabele su američke digitalne korporacije, u nove podmorske internetske kabele zadnjih su godina uložili milijarde američkih dolara. Najveći investitor je Facebook.

Francuski Orange sklopila je s tvrtkom Mountain View ugovor za “primanje” i preraspodjelu podataka nakon što Dunatom stignu na Stari kontinent. Proizvođač elektroničkih komponenti SubCom se pobrinuo za proizvodnju i postavljanje kabela.

Kabel Marea tvrtke Microsoft i Facebooka koji se proteže od Virginia Beachu, u Sjedinjenim Američkim Državama do Bilbaua u Španjolskoj

Podijeli:

 

Vezane objave