Početkom ove godine osam superračunalnih centara u osam zemalja EU-a odabrano je kao domaćini za prvo superračunalo Europskog zajedničkog poduzeća za računalstvo visokih performansi (EuroHPC).

Predstavnici tih centara sastali su se u utorak 26. siječnja u Strasbourgu kako bi obilježili potpisivanje sporazuma o domaćinstvu na temelju kojega je moguće pokrenuti postupak nabave za postavljanje i održavanje novih superračunala. Očekuje se da će superračunala započeti s radom u drugoj polovini 2020. za europske korisnike iz akademske zajednice, industrije i javnog sektora. U međuvremenu se Sjeverna Makedonija kao 30. zemlja sudionica pridružuje europskoj suradnji za izgradnju vrhunskih superračunala.

„Ti su potpisi važan korak u aktivnostima Zajedničkog poduzeća. Korak smo bliže nastojanjima da Europa postane globalni predvodnik u računalstvu visokih performansi. Do kraja sljedeće godine osam vrhunskih superračunala pomoći će europskim istraživačima i industriji, bez obzira na to gdje se nalaze u EU-u, sa zadacima koji zahtijevaju velike količine računalne snage kako bi se ostvario napredak u borbi protiv klimatskih promjena, osmišljavanju novih lijekova, razvoju novih materijala i brojnim drugim područjima“, rekla je na svečanosti potpisivanja povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel te dodala: „Pozdravljam i Sjevernu Makedoniju kao 30. članicu Zajedničkog poduzeća. Drago mi je što se u okviru svojeg angažmana u Digitalnoj agendi EU-a za zapadni Balkan obvezala na ulaganje u Zajedničko poduzeće i ambicioznu infrastrukturu te istraživačke ciljeve. Pokretanje postupka nabave za nove strojeve očekuje se do kraja ove godine“.

 

Domaćini za predeksaskalarna računala

 

 Domaćin Zemlja koordinatorica Partneri
Barcelona Supercomputing Centre, Barcelona, ŠpanjolskaŠpanjolskaHrvatska, Portugal, Turska
CINECA, Bologna, ItalijaItalijaSlovenija
CSC – IT Center for Science, Kajaani, FinskaFinskaBelgija, Češka, Danska, Norveška, Poljska, Švedska, Švicarska

 

Domaćini za petaskalarna računala

 

 Domaćin Zemlja koordinatorica Partneri
MACC, Minho, PortugalPortugalŠpanjolska
IT4Innovations, centar za europsku znanost i industriju, Ostrava, ČeškaČeška
LuxConnect, Bissen, LuksemburgLuksemburg
Petascale Supercomputer – Bulgaria, Sofia, BulgariaBugarska
Institut informacijskih znanosti, Maribor, SlovenijaSlovenija

Podijeli:

 

Vezane objave