Tijekom Digitalnog dana 2018., druge takve konferencije u organizaciji Europske komisije, postojećem programu koridora za testiranja 5G telekomunikacijske infrastrukture za razvoj autonomne vožnje (Luksemburg, koridor između Metza i Merziga; Norveška, Finska i Švedska, koridor E8 između Tromsø (Norveška) i Oulu (Finska) i koridor E18 između Helsinkija, Stockholma i Osla; Nizozemska i Belgija, koridor između Rotterdama, Antwerpa i Eindhovena) pridružili su se još i Španjolska i Portugal (potpisali su Pismo namjere za dva zajednička koridora između gradova Vigo i Porto, te između Evore i Meride, dopuštajući povezivanje automatizirane vožnje preko granica); te Bugarska, Grčka i Srbija koji će raditi zajedno na koridoru Solun – Sofija – Beograd. Osim toga, Italija i trojica predsjednika Euroregije Tirol-Südtirol-Trentino potvrdili su svoju namjeru na suradnju s ostalim zainteresiranim državama članicama djeluju na razvoju koridora 5G na autocesti Brennera kojom prometuje preko 60 milijuna vozila godišnje.

Takvi koridori čine Europu najvećim eksperimentalnim područjem u razvoju 5G tehnologije te  potvrđuje europsko vodstvo u testiranju velikih razmjera i rano implementaciju 5G infrastrukture koja omogućuje povezanu i automatiziranu vožnju.

Razvoj eksperimentalnih projekata koridora za testiranje autonomne vožnje dio je Akcijskog plana 5G, koji je usvojila Europska komisija u rujnu 2016. godine. Njime su postavljeni  ambiciozne ciljeve razvoja 5G infrastrukture do 2020. godine.

Prema Akcijskom planu komercijalizacija autonomne vožnje uspostavljati će se u europskim gradovima i i glavnim prometnim putovima.

Nedavno su članice Europske unije postigle dogovor o izdvajanju frekvencijskog spektra za 5G telekomunikacijsku infrastrukturu te omogućavanje financijske isplativosti investiranja u nju kroz duže trajanje koncesijskih dozvola. Investiranje u 5G infrastrukturu za prekogranične koridore autonomne vožnje trebalo bi se u Europi omogućiti i kroz javno-privatno partnerstvo za što je iz EU proračuna namijenjeno za početak 50 milijuna eura.

Podijeli:

 

Vezane objave