Ruski Cnews je objavio kako su stručnjaci iz tvrtke Eset upozorili korisnike na novu prevaru koja kruži aplikacijom za dopisivanje WhatsApp, objavio je Nacionalni CERT.

Korisnici su počeli dobivati poruke u kojima stoje da im se, u sklopu desete obljetnice postojanja aplikacije, nudi posebna pogodnost. U poruci se navodi kako će svi korisnici koji odluče sudjelovati u promociji dobiti 1 TB besplatnog internetskog prometa.

Kako bi ostvarili ovu “pogodnost”, korisnici moraju pristupiti posebnoj poveznici, odgovoriti na par pitanja i poslati tu istu poruku na adrese 30 kontakata.

Stručnjaci iz Eseta smatraju kako je krajnji cilj napadača širenje reklamnog sadržaja bez pristanka korisnika što im je, na koncu, i uspjelo. Analiza je pokazala kako poveznica vodi do napadača koji su više puta sličnim metodama provodili phishing kampanju. Štoviše, napadači su putem iste domene pokrenuli više od 66 različitih kampanja, a posebnu je pažnju izazvala činjenica kako su se predstavljali kao poznati svjetski brendovi kao što su Adidas, Rolex i ostali.

Zanimljivo je također da su napadači u više napada koristili istu strategiju da zavaraju korisnike aplikacije WhatsApp. Ranije ove godine, žrtvama su slane poruke u kojima im se nudio premium korisnički račun za uslugu Spotify, međutim, poveznica dostavljena u poruci je vodila do phishing stranice koja je izgledom podsjećala na službenu stranicu usluge.

WhatsApp je na svojoj web strani najavio kako će tužiti sve pojedince koji koriste aplikaciju za masovno slanje poruka počevši od 7. prosinca 2019. godine. Također, najavljeno je i da će aplikacija prikupljati informacije o ilegalnim aktivnostima čak i van okvira svoje platforme.

Podijeli:

 

Vezane objave