Ucjenjivačke scam poruke elektroničke pošte u posljednje su vrijeme postale veoma unosne zlonamjernim korisnicima. Nova sextortion kampanja upravo podiže ljestvicu tako što žrtve navodi na preuzimanje zlonamjernog sadržaja Azorult putem kojega se kasnije preuzima zlonamjerni ransomware sadržaj GandCrab, navodi Nacionalni CERT.

Sextortion podrazumijeva primanje poruke elektroničke pošte u kojoj stoji da je netko ostvario pristup vašem računalu te prikupljao snimke putem ugrađene kamere. Poruke često sadrže i lozinke koje su korisnici nekada koristili ili još uvijek koriste, a koje su pribavljene u nekom od slučajeva curenja podataka, a sve u svrhu stvaranja dojma legitimnosti.

U porukama stoji kako trebate uplatiti otkupninu ili će snimke završiti na adresama vaših kolega i prijatelja. Sigurnosni stručnjaci napominju kako je riječ o prijevari i kako u većini slučajeva nema straha od kompromitacije računala.

Novu kampanju opazili su stručnjaci iz tvrtke ProofPoint te su preuzeli sadržaj u kojem su se nalazile navodne snimke. Međutim, preuzeta arhiva sadržavala je zlonamjerni sadržaj.

Mnogi od korisnika spremni su preuzeti arhivu samo kako bi se uvjerili u postojanje snimke. Preuzimanje arhive uzrokuje preuzimanje zlonamjernog sadržaja.

Podijeli:

 

Vezane objave