Europski parlament 17. travnja je odobrio novu Uredbu o trgovinskim praksama između platformi i poduzeća čiji je cilj uspostaviti pravedno i pouzdano okruženje temeljeno na inovacijama za poduzeća i trgovce koji se koriste internetskim platformama.

Akt koji je donio Europski parlament još mora službeno odobriti Vijeće Europske unije. Nakon odobrenja uredba će stupiti na snagu dvanaest mjeseci od objave u Službenom listu EU-a.

Promatračnica internetskih platformi, koju je EU osnovao radi praćenja razvoja tržišta i učinkovite provedbe pravila, već radi i savjetovat će Komisiju o potrebi za poduzimanjem daljnjih mjera.

Internetske platforme omogućuju brz i učinkovit pristup međunarodnim potrošačkim tržištima, zbog čega su ih počeli upotrebljavati milijuni uspješnih poduzeća. Međutim važno je rješavati s njima povezane strukturne probleme i spriječiti nepoštene trgovinske prakse.

U Komisijinoj Komunikaciji o internetskim platformama iz svibnja 2016. utvrđena su određena područja na kojima je potrebno pojačano raditi kako bi se u EU-u stvorilo pouzdano i zakonito okruženje temeljeno na inovacijama. Slijedom toga Komisija je u travnju 2018. iznijela prijedlog uredbe EU-a o pravednosti i transparentnosti u trgovanju na internetskim platformama te osnovala Promatračnicu ekonomije internetskih platformi. U svojem govoru o stanju Unije 2017. predsjednik Juncker obvezao se zaštititi pravedno, predvidljivo, održivo i pouzdano poslovno okruženje u internetskom gospodarstvu, što se ostvaruje ovom inicijativom.Inicijativa pridonosi i uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta.

Nova pravila temelje se na procjeni učinka koja obuhvaća dokaze i mišljenja dionika prikupljene tijekom dvogodišnjeg postupka utvrđivanja činjenica.

Podijeli:

Vezane objave