image1

Pametni gradovi tema su kojom se želimo pozabaviti već duže vrijeme i evo – konačno je tu, zahvaljujući legendarnom Goranu Vojkoviću. Tema je svakako intrigantna, jer predstavlja ispreplitanje javne i privatne IT inicijative, od koje bi – barem na papiru – koristi trebali imati svi… doduše, dopusite da oko toga budemo i skeptici, pogotovo u Hrvatskoj. Gradovi svakako jesu jedan od najočitijih poligona za implementaciju IT-a u javnom prostoru, jednom kad se takve stvari realiziraju na dobar način, svi se čudimo zašto do toga nije došlo i ranije, što se čekalo? Tehnologija je uvijek ispred ljudskih navika i, pogotovo, birokracije.

Osim Vojkovićeve teze, imamo oveći izvještaj s Idea Knockouta, u organizaciji Buga, naše bratske redakcije. Natjecanje startupa bilo je zanimljivo i prštalo novim idejama – kojim – čitajte u detaljnom Petricevom izvještaju.

Marina Pavlić tradicionalno je bila na International Broadcasting Convention u Amsterdamu, odakle donosi raport o trendovima i novostima u industriji ozbiljnih elektroničkih medija, recimo televizije, baš one koja je sve ugroženija YouTubeom. A kako postići da budete novi YouTube – razmatra, nećemo baš reći da otkriva – Željko Ivanković u svom materijalu o distruptivnim inovacijama.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riu ovog ljeta, informacije i informatika igrali su ulogu bitniju od – rekli bismo posprdno – mnogih marginalnih sportova. O tome kako je taj sustav funkcionirao – piše Esad Jakupović.

Obilje intervjua već je standard u Mreži, a ističe se najveći – intervju mjeseca – s Krešimirom Madunovićem, predsjednikom Uprave Iskon Interneta. Fora su doživljaji iz call centra: “Osobni mi je favorit korisnik koji je pitao može li uslugu prepisati na svoju zaručnicu no tako da ona to nikad ne sazna. Drugi je pitao može li s Wi-Fi routera iz Zagreba uhvatiti vezu u Poreču u vikendici. Treći je pitao može li telefonski aparat poprimiti neki neobičan miris, a jedna se korisnica javila sa zamolbom da besplatno preuzme proizvod s Iskon.Webshopa, pa će nam platiti nakon što proda drva.”

Skromni kakvi jesmo, izvještaje s čak dva naša vlastita Mreža Smart Daya nismo stavili kao zasebne članke, već ušuškali u niz događaja u rubrici Radar – svejedno, neka vam ne promaknu…

Sadržaj

Mreža 11, godina XXI, studeni 2016.

64        Tema broja – Pametni gradovi

image3

Ukoliko živite u nekom od nekoliko većih hrvatskih gradova i znate iz iskustva kako će prva kiša napraviti opći kaos – sam pojam “smart city”, ili u prijevodu “pametni grad” zvuči vam kao vic. Međutim, Hrvatska nije svijet, a taj svijet već uvelike u praksi razvija ideju kako tehnologiju kojom raspolažemo, uz nekoliko zdravorazumskih ideja, primijeniti u cilju postizavanja boljeg urbanog življenja

MREŽA NA TERENU

30        Idea Knockout 2016

image5

38        IBC konferencija, Amsterdam

42        IT na Olimpijskim igrama

image6

47        5. Hospital Days

50        10. Mobility Day

52        Microsoft Partner Day

INTERVJU

53        Krešimir Lovreček, direktor tvrtke Total TV

54        Brian Morris, Digital Payments Lead CEE, MasterCard

56        Laszlo Burkus, Eastern Europe Region Sales Manager, QNAP

58        INTERVJU MJESECA: Krešimir Madunović, predsjednik Uprave, Iskon

image2

AKTUALNOSTI

51        eKarton i eHZZO

84        Disruptivne inovacije

image4

OSTALE RUBRIKE

6          Uvodnik

8          Kolumna: Željko Ivanković

10        Kolumna: Vanja Švajcer

11        Kolumna: Ivo Špigel

12        Radar

28        Slika mjeseca

88        TEHNOLOGIJE: Elektronički potpisi i pečati u okviru uredbe eIDAS

image7

92        SAVJETI: Microsoftov hibridni oblak

94        Knjige

96        Download mjeseca

98        Kolumna: Oleg Maštruko

dsc04175_1
Prvi put dosad, u Mreži imamo izvještaj s čak dva Mreža Smart Daya – naš mali event pomalo se etablira na sceni i sve je bolje posjećen…
Podijeli: