Tema broja nam je Hrvatska umjetna pamet u globalnom kontekstu. Što nije jasno? Govorimo o AI projektima u Hrvatskoj, i njihovom utjecaju ili ulozi u globalnom kontekstu. Autorica je naša hiperproduktivna Marina: “Na domaćoj sceni vlada entuzijazam u pogledu umjetne inteligencije. Iako država još uvijek, poput rijetkih država EU, nema strategiju o umjetnoj inteligenciji, u Hrvatskoj trenutačno posluje više od 340 poslovnih subjekata povezanih s umjetnom inteligencijom”. OK, obećavajuće, za početak, a više detalja potražite u samoj temi.

Druga je velika tema također Marinina – 3D telepresence, odnosno Holoportacija u stvarnom vremenu. Iz uvoda: Kultna scena holograma princeze Leie u originalnom filmu “Ratovi zvijezda” iz 1978. godine potakla je razvoj takvog futurističkog oblika komunikacije. Revolucionarno pojavljivanje Tupaca Shakura u 3D tehnologiji teleprisutnosti (Telepresence) na stvarnom glazbenom festivalu Coachella 2022. oduševilo je publiku i poharalo naslovnice medija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Od hardverskih điđa testirali smo Fujitsuov dokument skener i Microsoftov Surface 8. Surface, kada se pojavio, bio je pravi hit, no vremenom je postao više neka nišna sprava koja ima svoje žestoke obožavatelje i jednako žestoke hejtere. Hoće li novi Surface Pro 8 to promijeniti?

Dokument skener inače se odlično naslanja na temu našeg MSD37: Digitalna transformacija: Javna uprava 2.0. Diskutirali smo o digitalizaciji javne uprave, a jedan od komentara odnosio se i na potrebu skeniranja i čuvanja svih dokumenata koje korisnici i građani predaju u old school, papirnom obliku.

Još aktualnih tema? Pametni automobili sa softverskim updateima. Optička infrastruktura. Privatne mreže. Naravno – neizbježni 5G i njegova prihvaćenost kod nas, u EU i globalno. Kriptovalute. Prediktivna analitika iz prve ruke. Inflacija i regulativa decentraliziranih financija – diskusija u koju se uključuje naš fintech guru Željko Ivanković.

I vrijedi ponoviti – naši idući veliki eventi su Debug, najveća konferencija Buga i Mreže – https://www.debug.hr/, početkom lipnja, te LegalTechhttps://legaltech.bug.hr/.

Svi pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Podijeli:

 

 

Vezane objave